fbpx

Integrált energia- és klímapolitika kialakításán dolgozik az innovációs tárca

Folyik az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) az integrált energia- és klímapolitika kialakítása, illetve a nemzeti energiastratégia felülvizsgálata – mondta Kaderják Péter, a tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára Budapesten, a Portfolio Energy Investment Forum 2018 elnevezésű konferencián.

Az államtitkár hangsúlyozta, az ITM gazdaságfejlesztési stratégiájának kiemelt programja az energia- és klímapolitikai program.

A tárca célja tiszta, okos és megfizethető energiaszolgáltatások biztosítása a hazai fogyasztóknak, közösen az iparág szereplőivel – fejtette ki.

Kaderják Péter a jövőkép négy legfontosabb pontjaként említette a fogyasztók központi szerepét az energiastratégiában, az energiaellátás biztonságának erősítését, az energiaszektor klímabarát átalakítását, valamint gazdaságfejlesztési jelentőségű innovációs lehetőségeit.

Az államtitkár elmondta: továbbra is kiemelten fontos a kormányzat számára az alacsony, fenntartható rezsiköltségek garantálása. Ennek eszközei közül kiemelte egyebek mellett a termékpiaci verseny erősítését a nagykereskedelem szintjén, a takarékos hálózatfejlesztést és -üzemeltetést, a párhuzamosan futó energetikai infrastruktúrák felülvizsgálatát, az energiatakarékosság ösztönzését, az okos energetikai megoldások és a decentralizált termelési lehetőségek támogatását.

Az ellátásbiztonság erősítéséről szólva kitért a hatékonyabb energiafelhasználás ösztönzésére, a lehetséges hazai erőforrások növekvő felhasználására, valamint a régiós áram- és gázpiaci integráció erősítésére.

Kaderják Péter hangsúlyozta: a tárca energia- és klímapolitikai szempontból azokat az intézkedéseket tartja különösen fontosnak, amelyek a klímavédelem mellett más energiapolitikai haszonnal is járnak, például hozzájárulnak az ellátásbiztonság erősítéséhez vagy segítik fogyasztói megtakarításokat.

Az államtitkár úgy fogalmazott: Magyarországnak jó esélye van arra, hogy teljesítse a megújuló energiák felhasználásának területén 2020-ra vállalt célkitűzéseket, ugyanakkor szükség van új megközelítésre a megújulók támogatásában.

A Paks2 beruházással kapcsolatban azt nevezte a legfontosabbnak, hogy a tervezett időben és költséggel készüljenek el az új blokkok. Kiemelte: a nukleáris villamosenergia-termelés fenntartása a magyar klímavédelmi stratégia fontos részét jelenti.

Az energetikai innováció kapcsán felidézte, hogy az ITM-ben a közelmúltban megalakult az Energetikai Innovációs Tanács és a munkacsoportok, amelyekben megvizsgálják, milyen hazai innovációs lehetőségek vannak az energiaszektor átalakulásának egyes területein.

MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: