fbpx

Munkába áll az első élelmiszermentő autó

A Tesco elkötelezett az élelmiszer-pazarlás csökkentése mellett, ezért évek óta stratégiai partnerként támogatja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkáját. Ezt az együttműködést emeli most új szintre az áruházlánc Debrecenben egy kisteherautó adományozásával. A Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank Egyesület az autóval a mentett élelmiszereket juttatja majd el a rászorulókhoz.

A Tesco évek óta működteti a Magyar Élelmiszerbankkal közös napi élelmiszermentő programját, amelyben a 205 magyarországi áruházból már 160 vesz részt. Az áruházlánc célja, hogy 2020-ra valamennyi közép-európai áruházát felkészítse a még fogyasztható, de már nem eladható élelmiszerek jótékony célú adományozására. A napi mentés elindításának és partnerszervezetek bevonásának azonban sokszor, főleg a vidéki és a kisebb áruházak esetében, infrastrukturális akadályai vannak. Ezen szeretne most segíteni az áruházlánc a jármű adományozásával.

Az Élelmiszerbank eddig is rendszeresen támogatta a rászorulókat Hajdú-Bihar megyében is. Az Egyesület 23 helyi partnerszervezetén keresztül közel 11 000 rászorulót segít nap mint nap a megyei Tesco áruházakból származó élelmiszer-feleslegből összeállított adományokkal. Az együttműködést tovább erősítve 2018-ban az Egyesület úgy döntött, hogy létrehozza az első helyi élelmiszerbankot Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank Egyesület néven. A most induló helyi szervezet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület előírásai és szabályzata alapján működik majd, feladata, hogy még hatékonyabbá tegye a kidobásra ítélt, azonban még fogyasztható élelmiszerek összegyűjtését és nélkülözőkhöz való eljuttatását. A mentés biztos alapokra helyezéséhez járul hozzá a Tesco a kisteherautó átadásával.

„A Tescónál hisszük, hogy egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem veszhet kárba, és saját működésünk során igyekszünk is ezért mindent megtenni. Napi élelmiszermentő programunk bővítése során azonban többször is ütköztünk olyan akadályba, hogy bár igény lenne az áruházainkban elérhető élelmiszer-felesleg adományozására, a kisebb helyi partnerszervezetek saját erőforrásból nem tudják megoldani azok célba juttatását. Ezen szeretnénk segíteni az élelmiszermentő jármű adományozásával. Reméljük, így hozzájárulhatunk, hogy még több nehéz helyzetben élő részesüljön a napi élelmiszer csomagokból” – mondta el Hevesi Nóra, a Tesco Magyarország kommunikációs igazgatója.

„Az elmúlt évek élelmiszermentésben szerzett tapasztalatai alapján örömmel látjuk, hogy egyre több vállalat számára fontos, hogy a náluk felhalmozódó élelmiszer-felesleg eljusson a rászorulókhoz. Az élelmiszercsomagok célba juttatását azonban nem mindig egyszerű megoldani: saját autó híján napi problémát jelent a szállításhoz használható erőforrás megteremtése. A Tescótól kapott kisteherautóval most Hajdú-Bihar megyében is folyamatosan biztosított lesz az élelmiszermentés” – emelte ki az adomány jelentőségét Szántó László, a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank vezetője.

A Tesco Magyarországon 2014-ben indította el áruházi élelmiszermentő programját, melynek keretében a résztvevő áruházak munkatársai minden munkanap összegyűjtik, és szortírozzák a már nem eladható, de még tökéletesen fogyasztható minőségű pékárut, illetve zöldséget és gyümölcsöt, amit másnap reggel az Élelmiszerbank partnerszervezetein keresztül eljuttatnak a bolt környékén élő rászorulóknak. Az élelmiszermentő program kezdete óta a Tesco összesen közel 15 854 tonna élelmiszert ajánlott így fel jótékony célra. Ez közel 40 millió adag ételnek megfelelő mennyiség. Az idén október végén csatlakozott áruházakkal együtt már 160 hazai áruházban zajlik az élelmiszer-felesleg napi szintű felajánlása, közel az összes hipermarket, valamint egyre több kisebb áruház és szupermarket részvételével. Hajdú-Bihar megyében jelenleg 6 áruház adományozza naponta az ott keletkező élelmiszer-felesleget rászorulóknak, a helyi áruházak ezidáig összesen több mint 690 tonna élelmiszerrel segítettek.

Az áruházlánc a napi szintű mentésen kívül számos egyéb módszerrel is harcol az élelmiszer-pazarlás ellen, többek között ezért vezette be tavaly év elején Perfectly Imperfect kínálatát is, valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület stratégiai partnereként rendszeresen részt vesz a szervezet egyéb gyűjtőakcióiban és kampányaiban is.

További információ az élelmiszermentő programban résztvevő áruházakról: http://bit.ly/2qxSrEw

 

Hisszük, hogy egy kis figyelmesség csodákra képes!

Több mint 20 éves hazai működése során a Tesco a magyar gazdaság meghatározó szereplőjévé vált. 205 magyarországi áruházában hetente átlagosan 3 millió vásárlót szolgál ki friss élelmiszerrel. Az értékteremtés megjelenik társadalmi szerepvállalásában is, amiben a helyi közösségek fejlesztésére, támogatására helyezi a hangsúlyt. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület platina fokozatú támogatójaként már 160 áruházából adja át napi rendszerességgel az élelmiszerfelesleget. 2014 szeptemberétől 2018 szeptemberéig összesen több mint 7,5 milliárd forint értékben, közel 15 854 tonnányi termékkel támogatta a rászorulókat. Élelmiszermentő programja 2016-ban Felelős együttműködés kategóriában elnyerte a Magyar Üzleti Felelősség Díjat. 2016-ban hagyományteremtő céllal elindított „Ön választ, mi segítünk” országos pályázata, amely során vásárlói szavazzák meg, hogy közösségükben milyen programokat támogasson a Tesco, az elindítás évében Leginnovatívabb támogatói program kategóriában a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díjának fődíjasa lett. Több éve stratégiai partnere a Magyar Vöröskeresztnek és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, így hátrányos helyzetű családokat felkaroló, fiatalokat fejlesztő kezdeményezéseket, adománygyűjtő vagy véradó programokat is támogat.

 

További információ:

www.tesco.hu

www.tescomagyarorszag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: