Válts zöldre – konferencia az újrapohár-használatról a vendéglátóhelyeken

Az újrapohár-használat a téma november 13-án a budapesti A38 hajón, ahol a poharat már bevezető vendéglátóhelyek –  pl. a Fellini Római Kutúrbisztró vagy a székesfehérvári Museum Cafe – , a szervező Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület ás a Humusz Szövetség beszélnek a tapasztalatokról. A bemutatkozó előadások után moderált beszélgetés indul, melynek végén kérdésekre is válaszolnak az előadók.

 

A Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület 2010 óta foglalkozik potenciális hulladékcsökkentési lehetőségekkel rendezvényeken, klubokban. Az idei évben megsokszorozódott az érdeklődés az elmosható erős falú műanyag poharak iránt, melyek betétdíjas újra-használati rendszerben komoly szeméttermelést szorítanak vissza. Az egyesület elkötelezett abban, hogy a betétdíjas rendszereket népszerűsítse rendezvények és vendéglátóhelyek körében is, valamint a betétdíj helyes használatához segítséget nyújtson.

 

A többutas műanyagpoharak témájának aktualitást adhat az Európai Bizottság idén nyáron bemutatott, m Egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló irányelv tervezete, melyről portálunk is többször beszámolt. Az irányelv tervezet az egyszer használatos műanyag italpoharakra jelentős fogyasztáscsökkentést irányoz elő az uniós tagországoknak és egyik eszközként említi nemzeti fogyasztáscsökkentési cél kitűzését, ami a többutas alternatívák elterjedését segítheti.

 

Magyarországon a műanyag többutas betétdíjas pohár már a fesztiválokról is évek óta jól ismert, a Szegedi Ifjúsági Napokon például már 2008-ban megjelent, idén pedig a Szigeten és a VOLT Fesztiválon is bevezették és használják a budapesti Gödör Klubban, Millenárison vagy a VII. kerületi Instant – Fogasnál is.

 

A konferencia részvételi díja 1500 Ft. Jegyvásárlás és program az A38 hajó weboldalán.
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: