A rakpartok felett kertészkedhetnénk a budapesti Climathon győztesei szerint

Közel harminc fiatal 24 órán keresztül kereste a választ arra a kérdésre, hogyan lehet vonzóbbá és fenntarthatóbbá tenni a fővárosi Duna-partot a klímainnovációs hackathon, a Climathon keretében. A városfejlesztési szakértőkből és a Fővárosi Önkormányzat képviselőjéből álló zsűri végül egy Duna-parti, megújuló energiával működő közösségi tér ötletét díjazta.

Dunán úszó épített zöld szigetek, kerékpárhasználatra ösztönző mobilalkalmazás, folyóparti közösségi irodák és megújuló energiával működő közösségi terek szerepeltek azok között az ötletek között, mellyel fiatal egyetemisták és vállalkozók tennék vonzóbbá és fenntarthatóbbá a fővárosi Duna-partot. A nemzetközi klímavédelmi kezdeményezés, a Climathon keretében nem csupán Budapesten, de világszerte csaknem 110 városban keresték a választ a versenyzők a városukat érintő legégetőbb kihívásokra fiatal egyetemisták és vállalkozók.

A budapesti Climathon győztes csapata egy rakpartok fölé épített közösségi teret álmodott meg, mely helyet adhatna kis közösségi kerteknek, lakossági összejöveteleknek, a tetején található napelemek pedig biztosítanák, hogy akár a mobiltelefont is fel lehessen tölteni miközben megpihenünk a Duna-parton. A győztesek ötletüket a nemzetközi Climate LaunchPad klímainnovációs inkubációs program keretében fejleszthetik tovább.

A zsűri különdíjjal jutalmazta a Bikergized csapatot, akik egy alkalmazással ösztönöznék a kerékpárhasználatot. A kerékpárosok által megtett kilométereket megtermelt energiára, azt pedig ingyen igénybe vehető termékekre/szolgáltatásra válthatják az alkalmazás felhasználói. Például 10 km kerékpározással egy csésze tea lefőzéséhez elegendő energiát lehetne termelni, így 10 km megtétele után a kerékpárosok a Bikergized egyik partnerüzletében beválthatnának egy erre vonatkozó kupont. A csapat tagjai ötletüket a novemberi „Regionális fenntarthatóság és erőforrás-gazdálkodás a negyedik ipari forradalom felé vezető úton” konferencián is bemutathatják.

A budapesti rendezvénnyel párhuzamosan Debrecenben is megrendezték a Climathont, hazánkban ez a két város adott otthont a környezetvédelmi versenysorozatnak. A kelet-magyarországi eseményen 24 fiatal keresett innovatív megoldásokat a légszennyezettség, forgalom és szálló por csökkentésére, akik közül a négy fős Szmogirtók nyerte el a fődíjat. A Szmogirtók egy integrált ökotető létrehozásával vennék fel a harcot a levegő terheltsége ellen.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: