A filmvászonról sújtanak vissza a környezeti ártalmak

A november 6. és 11. között Budapesten sorra kerülő 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon több filmben is főszerepet játszanak az általunk generált és ránk visszasújtó környezeti ártalmak.

Szembesítésben a mobiltelefonok gyártása során mérgezést szenvedettek küzdelmét látjuk a túlélésért, az Üdvözöljük Szodomábanban a világ legnagyobb elektronikai szeméttelepén, Ghánában ismerheti meg, aki még nem tudta, hogyan “hasznosulnak” kidobott – remélhetőleg, csak az illegális gyűjtésekből származó – E+E berendezések. S mindez a szegénység tengerében relatív gazdagságot adva. A Sárga csizmák a jövőből a 2060-as években születendő  dédunokának szóló “levél”, ami azt is boncolgatja, mit tehetek ma én személyesen a klímaváltozás ellen a jövő generációk élhető Földjéért.

 

Az accrai Agbogbloshie a világ legnagyobb elektronikus hulladéklerakója. Mintegy 6000 nő, férfi és gyerek él és dolgozik itt. Szodomának nevezik. Évente 250 ezer tonna leselejtezett számítógép, okostelefon, klímaberendezés és egyéb eszköz érkezik ide az elektronizált és digitalizált távoli világból. Illegálisan. A szereplők összefonódó sorsából kibontakozik ezen apokaliptikus társadalom összetett története. A saját hangjukon megszólalók vezetik be a nézőt az itteni életbe, munkába – és Szodomába magába. És szinte biztosak lehetünk abban, hogy a ma megvásárolt mobilunk vagy számítógépünk itt fogja végezni.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: