fbpx

Magyarországon az élelmiszerhulladékok közel fele elkerülhető lenne

Egy átlagos magyar fogyasztó évente 33 kilogramm élelmiszert dob ki csak azért, mert a nem megfelelő tárolás miatt megromlott, vagy csak mert feleslegesen vásárolta meg – derült ki a Noguchi Porter Novelli vállalat összeállításából. Ha pazarlást sikerülne kiküszöbölni, egy négytagú család évente akár 50 ezer forintot is megspórolhatna.

Mint írták, globálisan az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer egyharmada, évente mintegy 1,3 milliárd tonna végzi hulladékként vagy megy kárba. Az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO adatai szerint a világ tehetős országaiban évente keletkező élelmiszerhulladék mennyisége (222 millió tonna) nem sokkal marad el Afrika szubszaharai térségének teljes éves élelmiszertermelésétől (230 millió tonna).

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, amelynek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik.

Magyarországon fejenként éves szinten 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik, ami az élelmiszer vásárlásunk 10-11 százalékát teszi ki. E mennyiség közel fele, évi mintegy 33 kilogramm az, amely elkerülhető volna, míg nagyjából a másik felét az úgynevezett nem elkerülhető hulladék teszi ki.

Elkerülhető hulladéknak azok az élelmiszerek számítanak, amelyeket csak azért dobunk ki, mert a nem megfelelő tárolás miatt megromlottak, vagy egyszerűen csak feleslegesen vásároltuk meg, míg például a tojáshéj, a csontok, az almacsutka a nem elkerülhető hulladékok körébe tartozik.

A pazarlást elsősorban a megfelelő tárolással lehetne megfékezni – jegyezte meg a társaság.

MTI

Facebook Comments

2 thoughts on “Magyarországon az élelmiszerhulladékok közel fele elkerülhető lenne

 • 2018/10/12 at 08:15
  Permalink

  És ezt hogyan számolták ki? Már csak azért kérdezem, hogy az egyes embereknél keletkező élelmiszer-hulladékot mi alapján mérték?

  Reply
 • 2018/10/12 at 08:02
  Permalink

  A svédasztalos fogadások, a szállodai büfévacsora gusztusos maradéka nem hasznosul. A személyzet nem viheti haza! Felháborító!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: