Zöld Kalandozások előadássorozat a Humusz Házban

Találkozzunk szerda esténként a Humusz Házban! Október 10-én, szerdán újraindul a Humusz Ház Zöld Kalandozások előadássorozata, mely ezúttal a fenntartható élelmiszer mibenlétét, és az étkezési szokásaink környezetre gyakorolt hatásait fogja körbejárni hét egymást követő alkalommal.

A Humusz Szövetség Zöld Kalandozások előadássorozatának célja, hogy a lakosság több információhoz jusson a legkülönfélébb fenntarthatósági témákkal kapcsolatban. A korábbi években volt szó a reklámok hatásairól, a fogyasztás mozgatórugóiról és következményeiről, a hulladékmentes életmódról, a környezettudatos divatról és az ökoépítészetről is.

2018 őszén igazi ínyenc téma kerül a terítékre: az étel.

Mit jelent az élelmiszerkilóméter kifejezés? Mi köze egymáshoz a hamburgernek és az iPhone-nak? Mitől “zöld” egy vendéglátóhely? Mi az ételeink valódi ára? Bio vagy GMO? Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen? Mi a baj a pálmaolajjal? Mi az a közösség által támogatott mezőgazdaság? Léteznek-e superfood-ok? Jobbak-e az egzotikus termékek a hazaiaknál? Ezekre és még sok más kérdésre kaphatnak választ az érdeklődők kiváló és elismert szakemberek előadásaiból, amelyek a táplálkozás és környezetvédelem kapcsolatáról, valamint a felelős étkezés alapjairól fognak szólni.

A hét szerda estéből álló programnak a re-design szellemiségében kialakított Humusz Ház előadóterme ad otthont. Az előadások 18:00 órakor kezdődnek, és egy kötetlen beszélgetést követően 20:00 óra körül fejeződnek be.

Gyere el, mert számít, hogy mit eszel!

A részletes program:

Dátum Téma Előadó
2018. okt. 10. Számít, hogy mit eszel Vighné Boóc Judit
2018. okt. 17. Ételeink valódi ára – vegán szemszögből Nagy Ervin és Németh Ádám
2018. okt. 24. A fairtrade ma és 2005-ben Magyarországon Újszászi Györgyi
2018. okt. 31. Élelmiszerpazarlás, és amit tehetünk ellene Tiliczki Jonatán és Schwikker Zsófia
2018. nov. 7. Pálmaolaj: az olcsó erdőpusztító fegyver Gáspár Zita
2018. nov. 14. Ahol boldogság terem – A közösség által támogatott mezőgazdálkodás Borián Csilla
2018. nov. 21. “Superfood”-ok nyomában Papp Andrea

További információk: www.humusz.hu/zoldkalandozasok

A Humusz Szövetségről:

A szervezet a Nulla Hulladék Hálózat nevű országos, több mint 30 helyi civil szervezetből álló szövetséget működteti. Központi budapesti irodájában lakossági tanácsadással, felnőtteknek szóló előadásokkal, cserebere börzékkel segíti a hozzá csatlakozó pártoló tagokat. A Humusz Házban könyvcserélde, farmergyűjtő pont, és közösségi komposztáló is rendelkezésre áll. Célja, hogy a tárgyak újrahasználatát elősegítő kezdeményezéseket indítson: így a csereberét, az adománygyűjtést, a szociális célokat szolgáló újrahasználati központokat.

A Humusz Szövetség több mint 20 éve dolgozik azon, hogy a fenntartható termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon, és ehhez rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret. Két évtizede indította el környezeti nevelési programját, amelynek keretében több ezer gyerek számára tartott már foglalkozásokat. Munkájában az egyetemisták képzése mellett hangsúlyos a felnőttképzés is.

Online adatbázisai is népszerűek, úgymint a javítóműhelyek, a visszaváltható italos csomagolások és a hulladékátvevő-helyek adatbázisa.

Érdekérvényesítő munkája során állandó kapcsolatot tart a hulladékos téma érintettjeivel, részt vesz a szakpolitikai egyeztetésekben, véleményez jogszabályokat, stratégiákat, és önkormányzatok számára ún. nulla hulladék stratégiák kidolgozásával is foglalkozik.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: