fbpx

Bővül a szelektíven gyűjthető hulladékok köre: elindulhat a sütőolaj gyűjtés

Kaposváron hamarosan a használt sütőolajért is házhoz mennek

Magyarországon eddig nem volt megoldott hatékonyan a lakossági használt sütőolaj és zsiradék begyűjtése, elhelyezése és feldolgozása. A hulladékudvarokban és a MOL-kutak egy részénél ugyan le lehet adni ezt a fajta hulladékot, és bioüzemanyagot állítanak elő belőle, de a lakossági használt sütőzsiradékoknak így is több, mint 95%-a vagy a szennyvíztelepeken, vagy a hulladéklerakókban, vagy egész egyszerűen a földre kiöntve végzi.

Így károsítja a környezetet a használt sütőolaj

Ez azért nagy probléma, mert a sütőolaj igen káros a környezetre. Nehezen bomlik le, és gátolja a földben, a vizekben zajló természetes folyamatokat. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Gátolja a talaj légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását. Megakadályozza a növények gyökérzetének tápanyag- és vízfelvételét, illetve gyökérlégzését. A természetes vizekbe kerülve pedig akadályozza a vízfelület oxigéncseréjét és növeli a víz biológiai oxigénigényét is.

Ezért különösen fontos a használt sütőolaj szelektív gyűjtése és megfelelő feldolgozása. Amennyiben a használt sütőzsiradékokat bioüzemanyaggá alakítják át, egy környezetileg káros hulladékfajta megszűnik és helyette egy megújuló forrásból származó, kedvező tulajdonságú üzemanyag, energiahordozó keletkezik oly módon, hogy nem veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot.

A bioüzemanyag előnyei

A használt sütőolaj újrahasznosítása nemcsak a környezeti terhelést csökkenti, hanem könnyen előállítható belőle környezetbarát üzemanyag is, mely  hozzájárul az üvegházhatás csökkentéséhez, nem veszélyezteti a táplálékláncot, csökkenti a mezőgazdasági célra is felhasználható elsődleges alapanyagok biodízelben történő felhasználási arányát, nem avatkozik bele a mezőgazdaságba, alacsony a kéntartalma, valamint a biodízel előállítása nem járul hozzá a globális felmelegedéshez olyan mértékben, mint a dízel előállítása. Emellett a biodízelnek alacsonyabb a szén-monoxid, a nem elégetett szén-hidrogén és a szemcsés anyag kibocsátása, mint a dízelé. Elegyítve pozitívan befolyásolja a dízel tulajdonságait is. Nem utolsó sorban a biodízel alkalmazása hozzájárul Magyarország az EU irányába tett kötelezettség-vállalásainak teljesítéséhez is, így a bioüzemanyag célú alapanyagok használatához.

Házhoz mennek a használt sütőolajért

Az NHKV Zrt. ezért kidolgozott egy olyan begyűjtési rendszert, mely a regionális hulladékgazdálkodókkal és a területileg illetékes Önkormányzatokkal együttműködve megoldást kínál a használt sütőolaj problémájára. A programot elsőként Kaposváron tesztelik, ennek keretében minden lakás, illetve családi házas háztartás kap egy-egy minimum 3 literes gyűjtőedényt, amelyben 1-2 hónap alatt keletkező, használt sütőolaj és zsiradék fér el. Az edény szagzáró, hőálló, hőszigetelt fogórésszel rendelkezik, és egyszerűen azonosítható. A társasházak lépcsőházaiba egy 50-60 literes intelligens gyűjtőedény kerül telepítésre, melybe a lakosok bele tudják önteni a 3 literes edényben összegyűlt sütőolajat.  A társasházi gyűjtőedényekbe olyan eszközt építenek, mely méri a tartály telítettségét, és az adatokat egy központi szerverre továbbítja. Az edényekbe szerelt azonosítók segítségével megvalósítható a bejelentés alapú ürítés is akár mobil applikációval támogatva.

Kaposvár, melynek lakossága mintegy 64.000 fő, a háztartások száma pedig 24.949 darab, a rendszer tesztelésére minden szempontból ideális helyszín. A gyűjtésre a város teljes területén lesz lehetőség.
A családi házas övezetben a sütőolaj gyűjtése ugyanúgy történik, mint a többi szelektív hulladéké: a lakók kiteszik az utcára a gyűjtőedényt, és azt a gyűjtőkocsi elszállítja, a háztartás pedig ismét egy beazonosított csereedényt kap. A gyűjtés gyakorisága várhatóan 1-2 hónap lesz.
Ami a társasházakat illeti: itt is minden lakás külön edényt kap, ugyanakkor minden lépcsőháznak lesz egy közös gyűjtőedénye is, kivehető tartállyal. A tartályokat elsősorban a telítődés függvényében, várhatóan havi rendszerességgel szállítják majd el, cseretartály biztosításával.

 

Forrás: Zöldunió

Kép forrása: pexels.com

Hirdetés (X)

Facebook Comments

One thought on “Bővül a szelektíven gyűjthető hulladékok köre: elindulhat a sütőolaj gyűjtés

 • 2018/09/24 at 14:08
  Permalink

  Az NHKV-nak a programot ismertető tanulmányát lásd itt: https://nhkv.hu/wp-content/uploads/2013/12/Dornyei_Zsolt_NHKV_LHSO.pdf?dl=1 A kísérleti projekt mindenképp üdvözlendő, különösen, hogy az előadás szerint ha a pilot projekt év végén lezárul, 2020 év végéig országos lefedettség is lesz.

  Kérdés, nem túl ambíciózus-e a projekt, illetve nem luxus-e ez a kérdés akkor, amikor számos közszolgáltató a forráshiány okán már a szelektív gyűjtést is csak a minimumon működteti – csökkenő gyűjtési gyakorisággal, visszaszedett gyűjtőszigetekkel, PET-palackra redukált átvétellel és és olyan mellékjelenségekkel, mint a magas idegen-anyag tartalom, a hiányzó munkaerő, elmaradó lomtalanítás. Illetve mennyiben zavarja majd a Biofilter Zrt. és a MOL már kiépült rendszereit – persze ha ők a rendszer alvállalkozói, az ez nyilván irreleváns.

  Amennyiben a 64 ezer lakosú Kaposváron az előadásban szereplő 13,9 kg/fő/éves fogyasztással és 30-35%-s gyűjtéssel számolunk, 267-311 t gyűjtése jön ki egy évben – ezt az előadás a pilot projekt esetében 180 t-ra mérsékli – talán, mert más források az éves fogyasztást inkább csak 80 ezer t-ra teszik? A 180 t a 24 949 háztartással számolva 7,2 kg/év/háztartás Kaposváron, havonta 0,6 kg. Lakosonként pedig az előadásban is szereplő 2,8 kg/év.

  A mennyiségek alapján az megállapítható, hogy a saját 50-60 l-s gyűjtőkkel ellátott társasházakban biztosan felesleges a külön 3 l-s edény, bármilyen nagyobb befőttesüveg is megteszi.

  Ausztriában és Bajorországban, ahol ennek a gyűjtésnek már hagyománya van, a legjobb települések adatai 1 kg/fő/év gyűjtést mutatnak, bár tény, ott a gyűjtés nem házhoz menő, hanem a minden településen megtalálható hulladékudvaron kell leadni az olajat. Bécsben a 16 hulladékudvarban és a veszélyes-hulladék gyűjtő járat 93 gyűjtőpontján az 1,8 millió lakos 320 ezer t-t gyűjt évente.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: