fbpx

Megkezdték a szelektív szigetek felszámolását Budapesten

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. megkezdte az újpesti szelektívgyűjtő-szigetek felszámolását. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapest teljes területére történő kiterjesztése a teljes gyűjtőszigeti rendszer átalakulását vonta maga után.

A szolgáltatás bevezetése óta sokkal kevésbé használták a gyűjtőszigeteket az eredeti céljának megfelelően. Ezzel szemben megnövekedett a kitett lomok, az egészségre káros, a városképet rontó illegális hulladéklerakások és ezzel összefüggésben a kártevők megjelenésének gyakorisága a köztéri hulladékgyűjtők környezetében.

Annak ellenére, hogy az FKF az edények környezetét rendszeresen tisztította, és ezen túlmenően az Újpesti Városgondnokság is ütemterv szerint rendszeresen takarította el a felgyülemlett szemetet, az volt a tapasztalat, hogy a gyűjtőszigetek területét képtelenség volt folyamatosan tisztán tartani, mert az eltakarított hulladék helyén napokon, sokszor órákon belül újra megjelent a szemét. Ez az állapot joggal váltotta ki a szelektív szigetek környékén élők felháborodását, és ezt rendszeresen jelezték is az önkormányzat számára, kérve egyúttal a megszüntetésüket.

A 2018-ban hatályba lépett hulladéktörvény-módosítás, melynek értelmében a legalább 300 m2 alapterületű üzletek kötelesek az általuk forgalmazott termékcsoportból származó szennyeződésmentes üveghulladék átvételére, az üveggyűjtők további üzemeltetését szükségtelenné tette. Ezen túlmenően továbbra is lehetőség van az Újpesten üzemelő két lakossági hulladékudvarban ingyenesen leadni az üveg- és egyéb hulladékot.

A főtevékenységként műszaki cikkeket forgalmazó üzletek kötelesek visszavenni az ő általuk forgalmazott termékcsoportokba tartozó használt, vagy tönkrement elektromos és elektronikus berendezéseket. A 400 m2-nél nagyobb üzletek a kisebb berendezéseket (telefon, fényképezőgép, számítástechnikai eszközök stb.) az üzletben minden további feltétel nélkül, rendszerint gyűjtőedényben kötelesek átvenni. Az átvételnek nem feltétele, hogy a terméket korábban az adott boltban vásárolják. A nagyobb háztartási gépek visszavételét, új gép vásárlása esetén nem lehet megtagadni. Ha valaki nagyobb háztartási gépet, új vásárlása nélkül kíván visszavinni, úgy erre az esetre is a gyártóknak visszavételi lehetőséget kell biztosítaniuk. A műszaki cikket forgalmazó üzleteknek és a gyártóknak is a visszavétel módjáról, helyéről és egyéb feltételeiről, a fogyasztókat tájékoztatniuk kell.

A leírtak figyelembe vételével, az illegális hulladékok okozta környezetterhelés csökkentése és saját lakókörnyezetünk minőségének javítása érdekében, hivatkozva Újpest Önkormányzata és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. között megkötött közterület-használati szerződésre, felkérték az FKF Zrt-t, hogy szíveskedjen intézkedni az Újpest területén lévő összes közterületi szelektívgyűjtő-sziget felszámolásáról.

Forrás: Újpest Önkormányzata

Facebook Comments

2 thoughts on “Megkezdték a szelektív szigetek felszámolását Budapesten

  • 2018/09/18 at 10:37
    Permalink

    Az FKF gyorsan eleget tett a kérésnek, szept. 13-i dátummal szerepel a honlapjukon a visszavont szigetek listája. http://www.fkf.hu/userfiles/file/20180913VGYSZ.pdf

    Tegyük még hozzá: a szigetek felszámolása nem most kezdődött. Néhány adat a budapesti gyűjtőszigetek alakulásáról az FKF honlapja alapján (a csak üveggyűjtőt tartalmazó szigetekkel együtt):

    2010 >900 db
    2014. július 676 db
    2015. július <500 db
    2016. június 361 db
    2017. november 298 db
    2018. szeptember 253 db

    Ha így folytatódik, lassan elfogynak a szigetek. Statisztikailag Budapesten 1 gyűjtőszigetre 6916 fő jut, ez a szám Győrben, ahol, 160 sziget van, 769 fő (Bécsben pedig 269 fő). Házhoz menő szelektív gyűjtés mellett a gyűjtősziget elsősorban az üveggyűjtés miatt fontos, amiben Magyarország 35%-s újrafeldolgozási aránnyal (2016) nem is áll túl jól.

    Kérdés, a takarításra miért nincs pénz Budapesten, ezek a költségek nem érvényesíthetőek az NHKV Zrt. felé?

    Reply
  • 2018/09/18 at 08:57
    Permalink

    A XII. kerületben is megszűnik a Pagony utcai gyűjtősziget, a Szarvas Gábor úti pedig a Zugligeti út-Szarvas Gábor út torkolatába költözik, mert az önkormányzat szerint jelentősen nőtt a panaszok száma. Kérdés, az elköltöztetett sziget 300 m-rel odébb, ugyancsak egy ABC mellett nem lesz-e ugyanolyan szemetes. Hacsak azért nem, mert egy másik, a libegőnél levő gyűjtőszigethez így – némileg értelmetlenül – elég közel kerül.
    http://www.hegyvidekujsag.eu/hegyvidekujsag/kornyezet/koltozik-gyujtosziget

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .