fbpx

Többet kell tenni a légszennyezés ellen!

Az emberi egészség légszennyezéssel szembeni védelmére irányuló uniós intézkedések nem elégségesek, nem hozták meg a várt hatást – állapította meg az Európai Számvevőszék kedden nyilvánosságra hozott közleményében.

A luxembourgi központú uniós testület megállapítása szerint az elmúlt évtizedek uniós szakpolitikái hozzájárultak a károsanyag-kibocsátások csökkentéséhez, a levegőminőség azonban nem javult ugyanilyen ütemben, és továbbra is jelentős mértékben ártalmas a közegészségre.

A számvevők szerint a legtöbb tagállam nem felel meg az uniós levegőminőségi előírásoknak és nem hoznak elegendő eredményes intézkedést sem a levegőminőség javítására.

Azt javasolták, hogy az Európai Bizottság hozzon hatékonyabb intézkedéseket, frissítse a környezeti levegő minőségéről szóló irányelvet, kezelje kiemelten és más uniós szakpolitikákban is érvényesítse a levegőminőségre vonatkozó szempontjait, továbbá javítson a nyilvánosság felvilágosításán és tájékoztatásán.

Mint elmondták, az unióban a légszennyezés évente 400 ezer korai elhalálozáshoz vezet, a megbetegedések kezelése pedig több száz milliárd euró költséggel jár. A korai elhalálozások többségéért az olyan légszennyező anyagok felelősek, mint a lebegő részecskék, a nitrogén-dioxid és a talajközeli ózon. A legnagyobb kockázatnak a városokban élők vannak kitéve – tették hozzá.

MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: