fbpx

A hulladékok korszaka jöhet a Mátrai Erőműnél

Rendkívüli közgyűlést tart a Mátrai Erőmű Zrt., ahol meghatározásra kerülhet a társaság fejlesztéspolitikája és elfogadásra kerülhetnek a hosszútávú fejlesztési elképzelések.

A Világgazdaság készített interjút a részvénytársaság vezérigazgatójával, Dr. Valaska Józseffel a közgyűlés elé kerülő tervezett fejlesztésekről. Az új koncepció szerint már az idén nyereséges lesz a Mátrai Erőmű Zrt., nagyszabású beruházásokba kezd a hazai áramtermelés ötödét adó, az ország energiaellátásában stratégiai szerepet betöltő vállalat. Valaska József elmondta: két, összesen 40 megawatt teljesítményű naperőművet létesítenek, egy évi 400 ezer tonna hulladékigényű RDF-hasznosító blokkot terveznek 2021-re, valamint együttműködésbe kezdtek a Teslával az energiatárolás terén.

A Népszava beszámolója szerint a hazai települési hulladékokból előállított kb. 600.000 tonna RDF (Refuse-derived fuel = hulladékból előállított tüzelőanyag) kétharmadát hasznosító 31,5 MW-os erőmű megépítése mellett megvásárolják a hulladék- és biomassza feldolgozással foglalkozó, eddig is leginkább a Mátrai Erőművel együttműködő halmajugrai Geosol Kft-t. Jelentős súlyt helyeznének a jövőben a biomassza elégetéséből származó áramtermelésre is. Esetükben a biomassza mezőgazdasági hulladékot, például napraforgóhéjat, gombakomposztot, kukoricaszárat, szőlővenyigét és nádat, és semmiképp se kivágott fát jelent.

Forrás: ME ZRt./Népszava/Világgazdaság

Facebook Comments

One thought on “A hulladékok korszaka jöhet a Mátrai Erőműnél

 • 2018/09/14 at 22:06
  Permalink

  Lám, lám, mégsem rossz annyira a Lindner RDF technológia?
  A Geosol-nál annak idején az RDF feldolgozó üzemet az utolsó csavarig osztrák partnerünk, a Lindner szállitotta… És sok év után is megelégedéssel mondható, hogy nagyon jól működik, és még ma is hozza a vállalt teljesitményt és minőséget!
  ….
  Igazából régóta várjuk, hogy mikor lesz bővités, s ha arra kerül a sor, lehet ,hogy most majd az ehhez szükséges hely probléma is megoldódik…

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: