fbpx

Lengyelország bekeményít hulladékügyben

Az elmúlt időszakban Lengyelország különböző vidékein egy sor hulladéktároló kigyulladt és a tüzek komoly környezetszennyezéssel jártak. A lengyel Környezetvédelmi Minisztérium törvény-javaslatot dolgozott ki a hulladékgazdálkodás területén tapasztalható fegyelmezetlenség megszüntetésére – számol be a növekedés.hu.

A jogi szabályozás egyik legfontosabb változása a hulladék-gyűjtésre, illetve feldolgozására vonatkozó megbízatások kettéválasztása. A módosítástól azt várják, hogy kevesebb hulladékot borítanak le jogellenesen az erdők és az utak mentén.

Egy másik, hasonló célú intézkedés, hogy figyelemmel kísérik majd minden lengyel háztartás hulladék-kezelési gyakorlatát. Azok a háztartások, amelyek a keletkező hulladékot válogatás nélkül távolítják el, a szelektíven gyűjtött hulladékhoz képest kettőtől négyszeres mértékű szemét-szállítási díjat kell, hogy fizessenek.

További részletek a növekedés.hu weboldalán ide kattintva érhetők el.

A magyarországi jelenlegi szabályozás alapjai teljesen mások, mivel itthon a lakos jellemzően egy, az ürítések számával összefüggő közszolgáltatási díjat fizet, mely fedezetet nyújt mind a vegyes, mind az elkülönítetten gyűjtött hulladékok elszállításra, tehát hulladékfajtánkénti differenciált díjról nem beszélhetünk. Van példa kéttényezős díjrendszer működésére is (alapdíj+igénybevett szolgáltatásától függő ürítési díj), amely lehetőséget ad edényazonosítást követően a megtermelt mennyiséggel arányos díjfizetésre, de ez sem veszi figyelembe közvetlenül a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét.
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: