2050-ig megmenthetjük a Földet, ha újradefiniáljuk a növekedést

A klímapolitikát alapjaiban meghatározó, az ökoszisztémák szolgáltatásait beárazó, a negatív externáliákat számosító közgazdász, Lord Nicholas Stern szerint két évtizedünk van rá, hogy átalakítsuk a gazdaságot, különben visszafordíthatatlan környezeti változások kárvallottjaivá válunk – írja a Piac és Profit.

A 72 éves Lord Nicholas Stern, a Világbank egykori főközgazdásza, azzal szerzett elévülhetetlen érdemeket környezetbarát körökben, hogy 2006-ban az angol pénzügyminisztérium kötelékében megírta a klímaváltozásról szóló jelentését, mellyel bevitte a közgazdasági gondolkodás fősodrába annak fontosságát, hogy a negatív környezeti externáliákat (vagyis az ökológiai károkat) ugyanúgy számolni kell, mint ahogy az ökoszisztémák erőforrásainak értékét is be kell árazni.

Egy új publicisztikai írásában Stern azt hangsúlyozza, hogy a következő két évtized különösen fontos, hiszen ennyi időnk van rá, hogy átalakítsuk gazdaságunkat. Ugyan az alacsony karbontartalmú vagy zéró kibocsátású gazdaság kifejezést nem használja, s a zöld gazdaság kifejezést sem (mert ez nyilván túl alternatívnak hangzik kollégái számára), kétségtelen, hogy egy ilyen fejlődési irányt jelöl ki számunkra.

2040-ig van időnk

A következő két évtizedben 30 százalékkal kell csökkentenünk a globális üvegházgázkibocsátást, vagy különben nekünk befellegzett, súlyosan sérülnek majd az emberek megélhetését biztosító erőforrások, több milliárd ember válhat klímamenekültté, arra kényszerülve, hogy elhagyja hazáját, s súlyos és hosszan tartó konfliktusokat okozhat a klímaváltozás.

Ha viszont bölcsen cselekszünk és átállunk a karbonmentes termelési módszerekre, olyan ökoszisztémákat gondozhatunk és teremthetünk, melyek “erőteljesek és gyümölcsözők”, s ennek fejébe még az életszínvonal, az életkörülményeink is javulhatnak.

További részletek ide kattintva a Piac és Profit oldalán.

A cikk megjelenése a Piac és Profit weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: