fbpx

Hulladékok helyes besorolása – tavasz óta új útmutatóval

A hulladékok megfelelő azonosító kódba (EWC) sorolása a hulladékokkal való helyes gazdálkodás, a hulladékkereskedelem alapfeltétele. Ehhez segít hozzá tavasz óta az Európai Bizottság, magyarul is hozzáférhető, döntési fákkal is ellátott technikai útmutatása.
A mintegy 120 oldalas dokumentum a besorolás általános követelményeinek és a veszélyes – nem veszélyes tételbe való besorolás szabályainak ismertetésén túl csomagolási hulladékokra, E+E berendezésekre és hulladékká vált gépjárművekre példákat is tartalmaz az összetett besorolási tételek osztályozására. További példákon keresztül történik az egyes kiemelt hulladéktípusok, mint például szerves összetevőjű hulladékok, bitumen tartalmú hulladékok, fémek, gumi- és műanyaghulladékok összetevőinek értékelése. Az útmutató külön-külön, részletesen tárgyalja az egyes veszélyességi tulajdonságok értékelési folyamatát, illetve ismerteti a mintavételre vonatkozó szabványokat és a helyes mintavételi eljárást.
A hulladékok besorolására ajánlható még a Bajor Környezetvédelmi Minisztérium összefoglaló oldala, ahol linkek vannak például a HBCD-tartalmú, hulladékká vált szigetelőanyagok vagy a hűtő-kenőfolyadékkal szennyezett fém reszelékek helyes besorolására, illetve a Bajor Környezetvédelmi Hivatal jelenleg átdolgozás alatt álló általános útmutatójára is.
Itt kell felhívni a figyelmet, hogy az útmutatók csak segítséget nyújthatnak, nem mentesítik a besorolás felelőssége alól a hulladék birtokosát. A veszélyes hulladékkal kapcsolatos egyes tevékenységek részletes szabályairól szóló 225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet szerinti egyes nem egyértelmű esetekben továbbá a hulladékbirtokosnak a hulladék minősítését kérnie is kell a környezetvédelmi feladatkörben országos illetékességgel eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályánál. A hivatal mintavételezés után, a Hulladékminősítő Bizottság véleményének ismeretében dönt a besorolásról.
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: