150 éves a budapesti ivóvízszolgáltatás

A Fővárosi Vízművek 150 éve komoly és összehangolt munkával biztosítja, hogy a kiváló minőségű ivóvíz a nap huszonnégy órájában a szükséges mennyiségben és minőségben rendelkezésre álljon – mondta Tarlós István főpolgármester a vízmű másfél évszázados fennállása alkalmából tartott budapesti ünnepségen.

A vízmű a fővárosban és környékén több mint kétmillió fogyasztó számára biztosítja a kiváló minőségű ivóvizet, emellett szennyvízkezelési szolgáltatást nyújt az élővizek védelme érdekében – mutatott rá a főpolgármester.

Elmondta, a városvezetés 2012-ben az elsők között vásárolta vissza a társaság külföldi tulajdonban lévő részvénycsomagját.

A vízművek hosszú évek után ismét 100 százalékos önkormányzati tulajdonban van, ami egy stratégiai fontosságú, kiemelt infrastruktúra esetében kulcsfontosságú – tette hozzá a főpolgármester.

“Joggal lehetünk büszkék a vizeiről amúgy is híres főváros ivóvíz-szolgáltatójára, hiszen munkatársai másfél évszázada a budapestiek iránti elkötelezettséggel, szinte hiba nélkül teljesítik feladataikat” – fogalmazott Tarlós István, hozzátéve: munkájuk eredményeként a Fővárosi Vízművek 2017-ben a madridi Víz Világtalálkozón átvehette a legmagasabb, arany fokozatú szolgáltatóknak járó díjat, ezzel a világ vezető üzemeltetői hálózatának tagjává vált.

Budapest életképességét a jövőben is nagy mértékben befolyásolja a meglévő vízbázis kezelése. Az új kihívások hatékony megoldások kidolgozását, új technológiák fejlesztését teszik szükségessé.

Magyarországon a vízügyi szakemberek felelősen gondolkodnak erről a fajsúlyos kérdésről. A Magyar Tudományos Akadémia a közelmúltban átfogó nemzeti víztudományi kutatási program létrehozásáról döntött – mondta el Tarlós István, majd kifejtette: a program többek között tartalmazza a minőségi víziközmű-szolgáltatás megújítását, a felszíni és felszín alatti vízkészletek fenntartható hasznosítását, az ivóvízellátás biztonságát, de a vízkezelésben és a víztisztításban is kutatja az innovatív fejlesztés lehetőségeit.

A vízművek tájékoztatása szerint az évfordulóhoz kapcsolódóan 150 év – 150 ajánlat a világba elnevezésű programjuk keretében a világ különböző, a vízellátás terén nehézségekkel küzdő területére juttatták el szakmai segítségnyújtást kínáló megkeresésüket.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: