A fekete műanyagok a legveszélyesebbek, még a szenzorok sem azonosítják

A brit Greenpeace szerint minden évben mintegy 1,3 milliárd fekete műanyag tálcát használnak az emberek az Egyesült Királyságban, melyek legtöbbje hulladéklerakóba kerül – írja a Metro.

Ennek nagyon egyszerű oka van, mivel a fekete műanyagot nagyon nehéz újrahasznosítani.

A szervezet képviselője, Fiona Nicholls elmondása szerint a fekete műanyag színét legtöbbször fekete szén pigmentekkel festik, ez a festék viszont gátolja a műanyag újrahasznosítását. Az újrahasznosító szenzorok ugyanis nem képesek beazonosítani és elkülöníteni a fekete műanyagot, így a felhasznált műanyag nagyobb része a hulladéklerakókba kerül.

A kereskedelemben azért használják a fekete műanyagot, mert egyrészt az UV-fényt blokkolja, másrészt esztétikai okokból jól mutat, valójában viszont az egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy olcsó, ugyanis többszínű, selejt műanyagból állítják elő.

Magyarországon az optikai válogatás még gyerekcipőben jár, a legtöbb helyen még az elkülönítetten gyűjtött csomagolási hulladékokat kézzel válogatják, így a beazonosításból származó hiba nem technikai, hanem legfeljebb emberi eredetű lehet.

Tekintettel arra, hogy a hazai hulladékválogatóművek jelentős fejlesztések előtt állnak, idő kérdése és ezzel a problémával szembe találhatjuk magunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: