fbpx

Münchenben találkozott a hulladékos szakma

2018. május 14-18. között két év után került ismét megrendezésre a környezetvédelem területén egyik legkiemelkedőbbnek számító szakkiállítás, mely kifejezetten a víz-, a szennyvíz- és a hulladékgazdálkodás, valamint a nyersanyagok újrahasznosításának témaköreire épül. 58 országból több mint 3 300 kiállító képviseltette magát és több mint 160 országból közel 145 000 látogató vett részt a rendezvényen.

A helyszínen 18 egybefüggő csarnokban helyezkedtek el a kiállítók, akik a mindössze pár négyzetmétertől a kétszintes, akár 100 m2-t is elérő standokon mutatták be cégüket, gépeiket, technológiájukat vagy éppen szolgáltatásaikat.

A standok mellett a nagyobb területet igénylő demonstrációk lebonyolítására alkalmas szabadterületeken többek között géppel támogatott roncsautó előkezelést, építési-bontási hulladékok és biohulladékok mobil törős aprítását-válogatását mutatták be. Ezen felül előadótermek, illetve pódiumok biztosították az eszmecserét a tematikus programokon, melyeken betekintést lehetett nyerni a körforgásos gazdaságra történő átállás kihívásaiba, az elektronikai berendezések hulladékainak újrahasznosítását célzó intézkedésekbe, a műanyag stratégia témakörébe, a tengeri műanyag hulladék csökkentésének célkitűzéseibe, a fenntartható energetikai hasznosítás kérdéskörébe, a hulladékgazdálkodásban folyó digitalizációba vagy éppen a biohulladékok különböző újrahasznosításának vagy a szennyvíztisztítás során a foszforvisszanyerésnek a lehetőségeibe.

Tekintettel arra, hogy német szervezés alatt zajlott le a szakkiállítás, ezért nagy hangsúly volt a helyi szabályozások, célkitűzések, elképzelések bemutatásán. Ilyen volt például az elektromos és elektronikai hulladékok feldolgozására a WEEE-irányelv előírásain túli technológiai követelményeket megállapító jövőbeni német előírás, mely például minimális műanyag anyagában hasznosítási arányt is megállapítana. Több előadást is a német környezetvédelmi tárca munkatársai prezentáltak, de a pódiumbeszélgetések alkalmával a különböző német érdekvédelmi szövetségek álláspontját is meg lehetett ismerni.

A kiállítók széles spektrumban vonultatták fel új technológiai berendezéseiket, így számtalan új hulladékgazdálkodási megoldást biztosító eszközt, az elektromos hulladékgyűjtő járművektől az optikai és robot-válogatógépeken át a golyószemcsésre aprító shredderekig és a mobil bálázókig bezárólag.

Egyértelműen kijelenthető, hogy az IFAT-kiállítók és termékeik továbbra is fontos ösztönzést nyújtanak a jövő kihívásaival szemben az elkövetkező években. A következő müncheni kiállítás 2020. május 4-8. között kerül megrendezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: