Egyre trendibb a műanyagmentesség

„Divatba jött” a világmárkáknál a plasztikellenesség. Kína már nem engedi be a külföldi hulladékot, emiatt erősödött fel hirtelenjében a márkák politikailag korrekt antiplasztik-filozófiája. Angliában például 70 vállalat csatlakozott a UK Plastic Pacthez, hogy műanyagmentessé tegyék ellátási láncukat. Ez az első ilyen széles körű, céges összefogás, amit vélhetően más országokban is követnek majd hasonló szövetkezések – írja a Piac és Profit.

A Nestlé nemrég bejelentette, hogy 2025-re teljes termékskáláját újrahasznosítható csomagolásban fogja forgalmazni. Ez persze a riválisa elhatározásának másolása, hiszen a Unilever már 2017-ben ugyanilyen célt fogalmazott meg.

A Unilever szövetségre lépett egy céggel, mely új technológiát dolgozott ki a PET (polietiléntereftalát) újrafeldolgozására.

Tülekednek a márkák

A Nestlével gyakorlatilag egy időben tette azt a bejelentést a Waitrose angol szupermarketlánc, hogy ősztől betiltja az eldobható, egyszer használatos műanyag kávéspoharakat a boltjaiban.

Amerikában a Starbucks árengedménnyel adja a kávét azoknak a vásárlóknak, akik saját kávéspohárral jönnek.

Angliában olyannyira a fősodorba került a téma, hogy a Wrap nevű szervezet elindította a UK Plastic Pactet: ennek célkitűzése az, hogy teljes ellátási láncukból kivonják a műanyagokat 2025-ig. Egészen pontosan három célt tűztek ki:

  • 100 százalékban újrafeldolgozható, újrahasználható vagy komposztálható műanyagok használata.
  • A műanyagok újrafeldolgozásának vagy komposztálásának megvalósítása 70 százalékban.
  • Minden csomagolástípus esetében legalább 30 százalékos újrafeldolgozási arány bevezetése.

Ez az első széles körű céges összefogás a plasztikmentes üzletvitel megteremtéséért, amit vélhetően más országokban is követnek majd hasonló szövetkezések.

A UK Plastic Pactre olyan cégek iratkoztak fel, mint a Tesco, az Aldi, a Lidl, a PepsiCo, a Coca-Cola European Partners, a Danone, a Marks & Spencer, a Nestlé, a Unilever, a Procter & Gamble, a Pizza Hut, a Waitrose, a Pret A Manger, a Sainsbury’s, a Suez, sőt a skót kormány is.

Első körben 42 cég csatlakozott a kezdeményezéshez – melyek együttesen az angliai szupermarketek polcaira kerülő termékek 80 százalékának csomagolásáért felelősek –, időközben a feliratkozó vállalatok száma hetvenre nőtt.

Gyorsulás: 2030 helyett 2025

Általában az szokott történni, ha már egy jelentős versenytárs bejelentést tesz a műanyaghasználat csökkentésére, akkor a többi sem teheti, hogy távol tartja magát az új trendtől (ezt jelzi például a Tesco, Aldi, Lidl hármas, a Pepsi és a Coca-Cola páros, vagy a Nestlé, Unilever, P&G trojka jelenléte a UK Plastic Pact listáján).

Egyfajta gyorsulás figyelhető meg. A Lego 2015-ben még azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra az építőkockákat éppúgy 100 százalékban újrahasznosítható anyagokból gyártja, mint azok csomagolását.

2018 elején a játékgyár kénytelen volt ezt a határidőt előbbre hozni 2025-re. Igaz, a csomagolásaik többsége már most kartonpapírból vagy papír alapú, újrahasznosítható anyagból készül, melyek a Forest Stewardship Council (FSC) minősítésével rendelkező, fenntartható módon termelt fákból származnak, tudatta a cég sajtóközleménye.

A Lego eddig megtett lépései egyébként jól tükrözik, milyen aspektusai vannak a műanyagmentes üzletvitelnek. A cég 2018-ban kezdte újrahasznosított (és átlátszó) műanyagból készült csomagolásokban teríteni a termékeit, a csomagoláshoz használt kartonpapírokat pedig 75 százalékban újrahasznosított anyagból készíti.

Ugyancsak idén olyan címkével látta el az USA-ban és Kanadában forgalmazott Lego-dobozokat, amelyek tanácsokat adnak a csomagolások újrahasznosításra a vásárlóknak. De már 2017-ben az adventi naptárak csomagolásához használt műanyag tálcákat is cellulózrost alapú tartókkal helyettesítette a vállalat. Ezzel egymillió műanyag tálca legyártását és kidobását előzte meg.

Ezzel együtt a csomagolás optimalizálása is fontos szempont, a Lego-dobozok méretét 14 százalékkal csökkentették. Ezzel éves szinten 7000 tonna kartonpapír felhasználásának, illetve 3000 teherautónyi rakomány szállításának veszik elejét.

További részletek a Piac és Profit oldalán ide kattintva.

A cikk megjelenése a Piac és Profit weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: