(M)ilyenek lesznek a jövő hulladéklerakói?

Portálunk szűk két évvel ezelőtt számolt be arról az európai projektről, amelyben a Bécsi Műszaki Egyetem professzorai más európai kutatókkal közösen fognak vizsgálódni egy “Urban Mining” projekt keretén belül az emberi tevékenységből kikerülő hulladékok, mint lehetséges alapanyagok újrahasznosításával, felhasználásával.

Eldöntendő a tudósok részéről az a kérdés, hogy az emberi eredetű alapanyagforrásokról gyűjthetőek-e olyan információk, amelyek alapján azok gazdaságilag értékelhetők, illetve alkalmasak-e az adatok egy jövőbeni rendszer tervezésére, mivel a természetes ásványi alapanyagokról rengeteg információ áll rendelkezésre. Tisztázni kell, hogy lehet-e olyan módon osztályozni és értékelni az emberi eredetű alapanyagáramokat, mint az ásványi alapanyagokat.

Az irányelvek szerepe nagyon fontos, amelyek alapján megvizsgálható, hogy környezeti és gazdasági szempontból van-e értelme a primer alapanyagokat csökkenteni, illetve a már nem használt termékekből a másodnyersanyagokat visszanyerni.

Most az euronews hírportál készített ebben a témában egy riportot “Milyenek lesznek a jövő hulladéklerakói?” címmel.

Európa-szerte nagyjából 500 ezer hulladéklerakó vár ugyanerre, hogy mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból nyerő helyzetbe kerüljenek.

„Minden hulladéklerakó olyan, mint egy ház, mint egy építkezés: előbb-utóbb repedések lesznek rajta, előbb-utóbb vízszennyezés, talajszennyezés fog történni, vagyis előbb-utóbb mindegyik lerakóban be kell avatkozni. Ezért a fejlettebb lerakókban megpróbálják összekapcsolni a kármentési szempontot az erőforrás-helyreállítási tevékenységekkel” – mondta Peter Tom Jones mérnök és projektkordinátor.

A fejlett, felelősségtudatos hulladéklerakás kevesebb mint tíz éven belül realitás lehet Európában, persze csak akkor, ha a jogszabályi háttér is adott lesz hozzá.

Forrás: dontwasteit.hu/euronews

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: