Ettől mélyebbre már nem süllyedhetünk a műanyagszennyezéssel

Az emberiségnek a műanyagtól való függése a lenyűgöző mélységeket is elérte, sajnos nem jó értelemben. Az óceán legmélyebb részein talált, emberi eredetű hulladékok több mint 30 éves adatainak elemzésére készített új tanulmány szerint közel 3,500 darab műanyagot és egyéb törmeléket fedeztek fel ezeknek a távoli, törékeny ökoszisztémákban.

Telegraph cikkében arról számol be, hogy a kutatók már a Mariana-árok mélyén is találtak nejlonzacskókat. A világ különböző pontjain több csoport is vizsgálja a mélytengeri területeket távirányítású kutatójárművekkel, eddig több mint ötezer merülés történt.

A JAMSTEC japán nemzeti tengeri-földi kutatóintézet munkatársai 10 898 méteres mélységben a Mariana-árok mélyén bukkantak hulladékokra.

Az adatbázisban lévő 5100 merülés adatainak elemzésével a csapat 3,425 darab emberi törmeléket vett fel, amelyek több mint egyharmada makroműanyag- azaz látható műanyagdarabok, amelyek nagyobbak, mint 5 mm, szemben a kisebb mikroműanyagokkal.

A makro-műanyag törmelékből közel 90 százalék egyszerhasználatos műanyag volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: