fbpx

A Sajó-Bódva völgyében is indul a hulladékgazdálkodás továbbfejlesztése

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás 143 önkormányzatot érintő új hulladékgazdálkodási fejlesztési projektje több, mint 215.000 lakost, összességében közel 88.000 háztartás hulladékgazdálkodását érinti.

A KEHOP-3.2.1-15-2017-00013 azonosító számú, „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” című projekt vissza nem térítendő támogatásának összege: 2 199 986 594 Ft. A szakmai elemek a 2018. április 10-i sajtónyilvános projektnyitó rendezvényen kerültek bemutatásra.

A vegyes hulladékok begyűjtése terén beszerzésre kerülnek a Társulás 22 településsel kibővített ellátási rendszeréhez szükséges vegyes hulladék gyűjtő edények, ennek részeként 12.500 db, az ellátandó ingatlanokhoz illeszkedő méretű és minőségű edény. A szelektív gyűjtés feltételeit is biztosítani szükséges a projektterületen, ezért a házhoz menő edényes gyűjtéssel nem rendelkező településeken 13.150 db új hulladékgyűjtő edény kerül beszerzésre, mellyel biztosítható a házhoz menő csomagolási hulladékgyűjtés az üveghulladékok kivételével. (az üveghulladékok házhoz menő gyűjtési formája zsákos gyűjtés).

A hulladékgyűjtési feladatok hatékony ellátására 11 db új hulladékgyűjtő jármű, a kiegészítő szállítási feladatok ellátására 3 db kompakt platós jármű beszerzése tervezett.A hulladékkezelési feladatok hatékony ellátását egy új targonca, mechanikai előkezelő, rakodógép, és a lerakó műveléséhez szükséges dózer beszerzése egészíti ki. A Sajókaza Hulladékkezelő Centrum hatékony működtetése érdekében két gázolajkút beszerzésére és telepítésére is sor kerül, továbbá egy bálatároló szín kiépítése, a közszolgáltatási feladatokat ellátó teljes üzemeltetői személyzetet kiszolgáló irodaépület és szociális épület kapacitásainak kibővítése és kiegészítő munkaként a szükséges parkolók kialakítása is tervezett.

A projekt megvalósításával az elkülönítetten gyűjtött hulladékot tekintve várható a papír, műanyag hulladékok begyűjtött mennyiségének növekedése, ezen belül is elsősorban a csomagolási hulladékok szerepe kiemelt. A biológiailag bomló hulladékon belül a zöldhulladékok képződő mennyiségének kis mértékű csökkenésével, az üveghulladék visszagyűjtött mennyiségében pedig jelentős növekedés tervezett a projekt eredményes megvalósításának hatására.

A fejlesztések eredményeivel minden lakos találkozni fog a szemléletformálási kampány részeként. Közös munkánk eredményes megvalósításával a jelen és a jövő generáció számára egyaránt biztosíthatjuk, hogy egészséges és fenntartható környezetben élhessünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: