fbpx

Eredményt hirdettek a Világíts rá! pályázatban – kreatív ötletek a lámpahulladékok hasznosítására

Világíts rá! címmel a Világítástechnikai Társaság által életre hívott verseny során egy hónapon át keresték az ország legjobb rajzolóját, videó készítőjét és versíróját. A pályázatukkal a nevezőknek arra kellett felhívni a lakosság figyelmét, hogy a működésképtelen lámpák és világítótestek ne a kukába, hanem a hulladékhasznosítóba kerüljenek.
Tehát a pályaműveknek lámpahulladékok szelektív gyűjtésének fontosságára kellett fókuszálniuk. Ezt meg is tette minden pályázó. A Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész által vezetett zsűri sokáig tanakodott, amíg a beérkezett 132 db pályázat közül kiválasztották a díjazottakat. A 101 rajz, 17 vers, 14 db videó az egész ország területéről érkezett, a műveket jellemzően általános iskolások és középiskolások készítették.
Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke ismertette a lámpahulladék szelektív gyűjtésére kiírt pályázat eredményeit. A projekt elérte célját, hiszen nagyon széles körben ismertté tette a lámpahulladékok szelektív hulladékgyűjtésének fontosságát és népszerűsítette a környezettudatos világítási megoldásokat. Kiemelte: Nagyon jó érzés volt megtapasztalni, hogy a különböző generációk együtt világítanak rá a közös ügyekre,  kreatívak és aktívak tudnak lenni hasznos célok megvalósításában
A pályaművek nyilvánosságra hozatalával, közzétételével a társaság folytatja a projektet, bízva abban, hogy a kreatív megoldások és üzenetek még szélesebb körben felhívják a lakosság figyelmét a lámpa hulladék létezésére, szelektív gyűjtésének fontosságára, az újrahasznosítás eredményeire és a környezettudatos világításra.
A társaság elnöke átadta a díjakat. Az első helyezettek 50 ezer, a második helyezettek 25 ezer, a harmadik helyen végzettek 5 ezer forintos MEDIA MARKT vásárlási utalványt kaptak.
Az összes pályamű megtekinthető a Világítástechnika Társaság Facebook oldalán, valamint honlapján.
Ezek után Kovács Béla, a díjakat felajánló Electro-Coord ügyvezető igazgatója elmondta, hogy évente több mint ezer tonna lámpahulladék keletkezik Magyarországon. Ezek az elhasznált termékek egyrészt veszélyt jelentenek a környezetre, másrészt sok olyan anyagot tartalmaznak, amelyeket újrahasznosíthatunk. Egy átlagos energiatakarékos lámpában 1 mg higany található. Egy higanyos hőmérőben kb. 1 gramm higany van, egy lámpában tehát ennek csupán ezredrésze van, de országos szinten az évente eladott 6 millió darab fénycső jelentős természeti terhelést jelent. Éppen ezért fontos a hulladékká vált fénycsövek és lámpák megfelelő gyűjtése, feldolgozása és a kinyert anyagok újrahasznosítása.
A lakosság már most országszerte 14 ezer gyűjtőponton adhatja le a tönkrement lámpákat. A hulladék leadásának legegyszerűbb módja, ha a kereskedelmi egységekben elhelyezett gyűjtőedényekben vagy a hulladékudvarokban szabadulunk meg a lámpáktól. A speciális, e-hulladék lomtalanítások és veszélyes hulladék begyűjtőnapok alkalmával is leadhatjuk azokat.
Straub Dezső a zsűri elnöke kiemelte, hogy olyan kreatív és szinte már kiforrott művészi munkák jöttek be minden kategóriában, hogy akár sorsolással is lehetett volna eredményt hirdetni… de persze nem így tettek. Komoly vitákban, érvek-ellenérvek sokaságában alakult ki a díjazottak névsora. Elmondta, hogy a rajz kategóriában rá maradt a döntés, hogy a már kiválasztott 1 és 2. helyezett után három alkotás közül  melyik legyen a 3. helyezett. Nem tudott dönteni… így saját pénzéből ajánlott fel még két harmadik díjat…. Ezen kívül a Vidám Színpad előadására két csapatot is meghívott, Nagyné Egri Edit osztályát Debrecenből, valamint, Dankó Pista Szakiskola négy pályázó tanulóját Nagykállóról. Ők a videó kategóriában pályáztak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: