Románia is megszünteti a műanyag szatyrok használatát

Döntő házként egyöntetűen megszavazta szerdán a képviselőház azt a törvényt, amely szerint 2018. július 1-jétől tilos a vékony, illetve nagyon vékony falú, fogófüllel ellátott műanyag szatyrok behozatala, 2019. január 1-jétől pedig ezek forgalmazása. A jogszabályt már csak az államfőnek kell kihirdetnie, hogy hatályba lépjen – Maszol.

A kormány által kidolgozott tervezet módosítja és kiegészíti a 2015/249-es törvényt, célja pedig a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentéséről szóló, 2015/720-as európai uniós irányelv hazai jogrendbe való átültetése.

A törvény azt is előírja, hogy 2018. május 27-étől a környezetvédelmi minisztériumnak jelentést kell tennie az Európai Bizottságnak az évente elhasznált nejlonzacskó-mennyiségről, a környezetvédelmi ügynökségeknek pedig tájékoztató kampányokat kell szervezniük a felhasználók és kereskedők számára a csomagolóanyagok begyűjtéséről, értékesítéséről és újrahasznosításáról.

A cikk megjelenése a maszol.ro weboldal hozzájárulásával történt.

2 thoughts on “Románia is megszünteti a műanyag szatyrok használatát

 • 2018/03/21 at 18:22
  Permalink

  Magyarországon látszik, hogy minden szir-szar törvényt elfogadnak, de az igazán fontosakat hanyagolják. Szégyen az uniónak, hogy egy ilyen tagállama van…hála az 8 év sikeres átejtésének ami a polgárokat érinti.

  Reply
 • 2018/03/17 at 10:31
  Permalink

  Ebben is az utolsók között leszünk…

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: