Véget ér az észak-balatoni hulladéklerakó kálváriája?

További nyolc település hulladékát szállítják a királyszentistváni hulladéklerakóba, a véderdő pótlása elvégezve, továbbá a „biológiailag stabilizált frakció (ami a szag feltételezett forrása lehet) átmenetileg elszállításra kerül a telepről”, a VeszprémKukac nem hivatalos értesülései szerint Inotára.

A királyszentistváni szeméttelepi bűztől évek óta szenvedő környékbeliek megnyugtatására közölhetjük, a különféle hatóságok tengernyi irata szerint tavaly a létesítmény a projektcéloknak megfelelően „a környezethasználati engedélyekben foglaltak” szerint működött.

Ki- és bejárások – sűrű bűzben

Készültek tanulmányok, beszámolók, voltak „rendszergazdálkodási” intézkedések, hatósági bejelentések, országgyűlési kérdések, (kirakat)bejárások, jogszabályi változások, vitafórum, fenntartási jelentések. A hivatalos álláspontok szerint immár tökéletesen működő észak-balatoni hulladékkezelő bűzös melléktermékeitől szenvedőket viszont az érdekli, tapasztalhatják-e végre életkörülményeik javulását, mire a melegebb időjárás beköszönt?

Veszteséges a szemét

Megkíséreljük a lehetetlent: rávilágítunk arra, jelenleg mi a helyzet. Miután a nemzeti kukaholding által meghatározott szolgáltatási díj „nem nyújt teljes körűen fedezetet az Észak-Balatoni Rendszerben közreműködő gazdasági társaságoknál felmerülő költségekre”, az elmúlt négy esztendőben „sem volt lehetősége” a szerződésekből eredő bérleti díjak kifizetésére, így a társulás költségeinek nagy részét a támogatási forrásból megszerzett vagyonából törlesztette, azaz „vagyonvesztés következett be”. Magyarán: veszteség.

A megoldás: rendszerszintű szemlélet

Nemzeti Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV)ajánlásának megfelelően a megoldás: „a rendszerszintű tulajdonosi szemlélet megjelenítése, valamint a közszolgáltatás ellátásában közreműködők számának csökkentése, amitől a költséghatékony gazdálkodást és egyben szolgáltatási díjnövekedést eredményező működést várhatunk.” Vagyis díjakat növelni kell, létszámot meg csökkenteni.

Plusz nyolc település

Az NHKV az Országos Hulladékkezelési Közszolgáltatási Tervre (OHKT) való hivatkozással tájékoztatta Győr Nagytérségi Önkormányzati Hulladékgazdálkodási Társulást, hogy nyolc Veszprém megyei település „zárványként illeszkedik Észak-Balaton területébe, ennek megfelelően a győri társuláshoz tartozó Doba, Kisszőlős, Kup, Nóráp, Pápakovácsi, Somlójenő, Somlószőlős és Somlóvásárhely integrálódik”. Magyarán, ezentúl még több szemét érkezik a királyszentistváni lerakóba.

„Elszállításra került”  irány Inota

A lakosság panaszaival kapcsolatosan a hatósági vizsgálatok (természetesen) „hiányosságot nem állapítottak meg”, viszont „cselekvési terv készítését írták elő”. Ennek megfelelően az ÉBH Nonprofit Kft. „megvalósította az előíráson túli depónia többlettakarást, és elvégezte a véderdő pótlási feladatokat is”. A „biológiailag stabilizált frakció (ami a szag feltételezett forrása lehet) átmenetileg elszállításra kerül a telepről”.

Majd nyáron kiderül, meghozza-e az eredménya rendszerszintű szemlélet.

Forrás: VeszprémKukac

Facebook Comments

One thought on “Véget ér az észak-balatoni hulladéklerakó kálváriája?

  • 2018/02/26 at 09:48
    Permalink

    “Szolgáltatási díjnövekedés” (sic!) alatt az NHKV nyilván a kinnlévőségek csökkenésére gondol, kérdés, hogy ezt a “a közszolgáltatás ellátásában közreműködők számának csökkentése” valóban eredményezi-e, vagy ha van is csökkenés, az inkább abból fakad, hogy a NAV a behajtó.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: