fbpx

Az adatok szerint csökken a hazai hulladékok mennyisége

Az Európai Unióban 2016. évben a keletkezett átlagos települési hulladék mennyisége 480 kg volt fejenként. Ez  9% -kal kevesebb az eddigi 527 kg fejenkénti csúcsértékhez képest és nagyjából hasonló a 2015-ös 483 kg-os értékhez.

Keletkezett hulladék Dániában volt a legmagasabb, majd Málta, Ciprus, Németország és Luxemburg a rangsor élén

A települési hulladék mennyisége teljesen változó képet mutatott az EU-tagállamokban. Romániában keletkezett a legkevesebb hulladék 261 kg/fő mértékben, majd Lengyelország (307 kg/fő), a Cseh Köztársaságban (339 kg/fő) és Szlovákiában (348 kg/fő) következik. A másik véglet Dánia, ahol  a legnagyobb mennyiségű hulladék keletkezett (777 kg/fő)2016-ban, majd Málta (647 kg/fő), Ciprus (640 kg/fő), Németország (626 kg per fő) és Luxemburg (614 kg személyenként) következik a hulladéktermelésben. Meg kell jegyezni, hogy a települési hulladék jelentési rendszere eltér a tagállamok között, ami magyarázatot adhat az adatok jelentős szórására.

 

Magyarország a kelet-európai országok gyűrűjében, a kevesebb hulladékot termelő országok között helyezkedik el.

Érdekes képet mutat az elmúlt 20 év tendenciáit bemutató adatsor, mely szerint közel 18 %-kal csökkent a keletkező hazai települési hulladékmennyiség.  Az adatokat látva az első és a második 10 év is hasonló értéket mutat, a kettő között van egy lépcsőszerű különbség.

Az első hazai hulladékgazdálkodási fejlesztési időszak az ISPA projektek első hullámában valósult meg a 2005.-2006. években. A hulladékok regionális rendszerekben történő mérése, dokumentálása ekkor indult el, korábban nagyon sok helyen becsléssel, fajlagos mutatókkal határozták meg a hulladékmennyiségeket, így nem kizárt, hogy a két évtized közötti jelentős csökkenést csak az adatok pontossága adja.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: