fbpx

3,5 milliárd forintból fejlesztik a hulladékgazdálkodást Zalában

Zalaegerszegen, Lentiben, Keszthelyen és Zalabérben korszerűsítik a meglévő hulladékfeldolgozók és -lerakók technológiáját gépek, eszközök és járművek beszerzésével, Hévízen pedig új hulladékudvart alakítanak ki 3,5 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával – mondta el a témában tartott sajtótájékoztatón Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke csütörtökön, Zalaegerszegen.

Történelmi pillanatnak nevezte a mostanit a megyében, mert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, valamint a Modern városok program beruházásait is beleértve szavai szerint soha ilyen nagy összegű forrás, ennyire koncentráltan még nem jutott Zalának. Vigh László, Zalaegerszeg és térségének országgyűlési képviselője (Fidesz) azt hangsúlyozta: az új fejlesztéssorozattal szeretnék elérni, hogy a ma még deponálásra szánt hulladékmennyiséget csökkentsék, hogy az minél kevésbé terhelje a környezetet. Emlékeztetett arra, hogy a kormány rezsicsökkentési programjának köszönhetően hat éve nem emelkedett a hulladékszállítás díja, a hasonló beruházásokkal azt is szeretnék elérni, hogy ez még évekig így maradjon.

Manninger Jenő, Keszthely térségének parlamenti képviselője (Fidesz) azt emelte ki, hogy nem a lakosság hozzájárulásából, hanem európai uniós pénzek felhasználásával végzik el a korszerűsítéseket. Ennek feltétele volt a nagyobb térségi összefogás is, hiszen a nagyobb rendszerek tudnak csak gazdaságosan működni. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy a zalaegerszegi hulladéklerakó válogatórendszerének márciusra elkészülő, mintegy 1,4 milliárd forintból megvalósuló technológiai korszerűsítéséhez is kapcsolódni fog az újabb 3,5 milliárdos fejlesztés. Kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben a szelektív hulladékgyűjtésre fókuszáltak, de a jövőben egyre fontosabb lesz, hogy energetikailag is hasznosítható legyen a hulladék.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: