fbpx

Komoly fejtörést okoz a kínai importszemét-tilalom

Egy január elsején életbe lépett szabályozás értelmében Kína megszűnt a világ szemétfeldolgozójának lenni. Elszomorító adat, de eddig a fél bolygó műanyag- és papírhulladéka az országban landolt – írja a hirado.hu.

Komoly fejtörést okoz a kínai importszemét-tilalom

Az év elején életbe lépett tilalom több fejlett, nyugati országban is gondot okoz. Nagy-Britanniában, Kanadában, Németországban és Írországban, valamint Hongkongban is többtonnányi műanyaghulladék halmozódott fel. A hulladékfeldolgozók folyamatosan keresik az új felvevőpiacokat. Indonézia, India, Vietnam, Malajzia is szóba jöhet, de egy üzemeltető véleménye szerint nehéz lesz helyet találni a tetemes mennyiségű hulladéknak.

Egyes elemzők szerint fennáll annak a veszélye, hogy a felhalmozódó műanyag így rövidesen hulladéklerakókban elásva vagy égetőkben eltüzelve végzi. Azonban ezek az eljárások csak ideig-óráig jelenthetnek megoldást. Hosszú távon komoly környezeti károkat okozhatnak.

Európának stratégiát kellene váltania

A szakértők szerint Európa országainak minél hamarabb fel kellene hagyniuk az eddigi stratégiájukkal, és alternatív megoldások után kellene néznie. Ahelyett, hogy a szemét begyűjtésére és az attól való gyors megszabadulásra fókuszálnak az érintett szervek, inkább a minőségi műanyagok használatára, valamint a nyersanyagok helyi feldolgozására kellene törekedniük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: