fbpx

Forrong a kiskereskedelem a tervezett kötelező üveggyűjtés miatt

Áll a bál a kiskereskedelmi szervezetek között a sajtóban napvilágot látott üveggyűjtéshez kapcsolódó rendelettervezet miatt. 

Oldalunk is beszámolt róla, hogy a hulladéktörvényhez kapcsolódó  végrehajtási rendelet előírná, hogy januártól a legalább 300 négyzetméter alapterü­letű üzlettel rendelkező kereskedők a forgalmazás helyén kötelesek átvenni a fogyasztóktól az üveghulladékot és azt elkülönítve kell hogy gyűjtsék.

Magyar Idők számolt be arról, hogy a hazai vállalkozásokat képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) levélben fordult a multinacionális élelmiszerláncok delegáltjai által irányí­tott Országos Kereskedelmi Szövetség­hez (OKSZ), hogy az ágazat képviseleté­ben ne tegyenek közzé olyan állásfog­lalást, amely a valóságban csak a nagy láncok szempontjait tartja szem előtt.

Az MNKSZ kezde­ményezi a javaslat visszavonását, mi­vel az elképzelés ebben a formában túl­ságosan megterhelné a jellemzően nem külföldi tulajdonosok által üzemelte­tett kisebb, néhány száz négyzetméte­res egységeket, míg az 5000 négyzetméter alapterületnél kezdődő hipermar­ketek esetében jelenleg is adottak a kö­rülmények a hulladék begyűjtésére, il­letve annak kezelésére – nekik tehát könnyebb lenne megfelelni az új köte­lezettségnek.

One thought on “Forrong a kiskereskedelem a tervezett kötelező üveggyűjtés miatt

 • 2017/12/18 at 09:31
  Permalink

  “a hulladéktörvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet előí́rná”
  Az áruházak csomagolási hulladék gyűjtését a Cskr. már eddig is, a Ht. pedig nyár óta 2018. jan. 1-től előírja. Legalább ezen a portálon legyünk pontosak.
  A mostani módosítások csak a gyűjtőedények elhelyezésének részletszabályait állapítanák meg ill. biztosítanák, hogy a hulladék átvételekor bizonylat kiállítása nem szükséges.

  Kronológiailag:
  – 2010. június: a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló 94/2002 (V. 5.) Korm. rendelet (Cskr.) visszavételi, átvételi kötelezettséget vezet be a legalább 500 m2 alapterületű, ún. kereskedelmi csomagolást értékesítők részére az azokból keletkező hulladékra. A kereskedelmi csomagolások közé az italcsomagolások nagy része és a bevásárló-reklám táska tartozik.
  – 2013. jan. 1.: a hatályos új Cskr. a kötelezettséget kiterjeszti valamennyi csomagolásra.
  – 2017. június: a Ht. módosítása 2018. jan. 1-től a visszavételt, átvételt üveg esetében 300 m2-től előírja.

  A kötelezettség tehát nem új, üveg esetében az 500 m2 helyetti 300 m2 is már nyár óta ismert, akkor jelent is meg néhány cikk.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: