fbpx

Meghozta az eredményt a kétpilléres hulladékgyűjtés

Több mint hétszeresére nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék aránya, amióta a Kovászna megyei Tega köztisztasági vállalat november elsejétől bevezette a kétpilléres begyűjtést: a magánházaknál csak minden második héten viszik el a vegyes szemetet, és minden második héten csak az újrahasznosíthatót – írja a Székelyhon.

Máthé László, a vállalat igazgatója elmondta, az ÖKO Sepsi községek közti társulás területén tavaly novemberben az össz-hulladékból 4 százalék volt szelektív, az idén novemberben ez már 30 százalék. Tavaly novemberben 3200 tonna vegyes hulladékot vittek a lerakóba, idén novemberben csupán 2300-at.

Az igazgató rámutatott, ezzel az Európai Uniós csatlakozáskor Románia által vállalt vegyes hulladék csökkentését elérték, sőt túl is teljesítették: 25 százalék helyett 27 százalék a csökkentés mértéke. Mielőtt a kétpilléres gyűjtést bevezették, aggasztóak voltak a mutatók, nem hogy csökkent volna, hanem növekedett a lerakóba szállított vegyes szemét mennyisége, ezért is döntöttek úgy, hogy drasztikus változásokat vezetnek be. A módszer eredményesnek bizonyult, hiszen míg tavaly novemberben 122 tonna újrahasznosítható hulladékot gyűjtöttek, idén novemberben már 358 tonnát.

Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, illetve az ÖKO Sepsi térségek közti társulás elnöke hangsúlyozta, fontos tényező volt a lécfalvi hulladékfeldolgozó beindítása, mert ott már tudják a nagyobb mennyiségű szelektív hulladékot is kezelni. Különben Kovászna megye az első helyen végzett az Ecoatitudine 2017 környezettudatosító kampány szelektív hulladékgyűjtő versenyében, az oklevelet a hétvégén Bukarestben tartott, az InfoMediu Europa környezetvédelmi szaklap gáláján vehették át.

A cikk megjelenése a szekelyhon.ro weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: