fbpx

Összefogtak az országok az óceánokba kerülő műanyag hulladékok ellen

Majdnem mindegyik ország aláírta azt az ENSZ-határozatot, amely az óceánokban és tengerekben lévő műanyaghulladék jelentős csökkentésére tesz ígéretet, az ENSZ Környezetvédelmi Ügynökségének (UNEP) Nairobiban folyó miniszteri tanácskozásán elfogadott dokumentum a résztvevők reményei szerint megnyithatja az utat egy kötelező érvényű nemzetközi szerződés előtt.

Ha a szennyezés a jelenlegi mértékben folytatódik, több műanyag lesz a világ tengereiben és óceánjaiban, mint hal. Évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag – egyszer használatos palack, csomagolóanyag és más hulladék – kerül az óceánokba, amely megöli a tengeri élőlényeket és bekerül az emberi táplálkozási láncba is – olvasható az UNEP-dokumentumban.
“A határozat nagyon határozott hangvételű. Megszületett egy megállapodás arról, hogy megvizsgáljuk egy kötelező érvényű okirat lehetőségét és más intézkedéseket, és ezt a következő 18 hónapban nemzetközi szinten meg fogjuk tenni” – mondta Vidar Helgesen norvég környezetvédelmi miniszter a Reuters brit hírügynökségnek.

A határozatot Norvégia kezdeményezte, amely első kézből megtapasztalta a szennyezés okozta károk bizonyítékait. “Találtunk mikroműanyagot kagylókban, amelyeket megeszünk. Januárban egy ritka fajú, kimerült bálna vetődött partra egy norvég strandon, amelyet le kellett ölni. Gyomrában 30 műanyag zacskót találtunk – tette hozzá a miniszter.
A műanyag hulladék legnagyobb termelője Kína, amely megkezdte erőfeszítéseit az ilyen szennyezés csökkenésére. Jelenleg Kína az egyetlen ország, amely jóval nagyobb ütemben változik e tekintetben, mint a többi állam. Kormányának eltökéltsége és gyorsasága roppant nagy” – mondta el Erik Solheim, az UNEP főtitkára.
A határozat értelmében az aláíró országok kötelezték magukat arra, hogy figyelemmel kísérik, mennyi műanyagot öntenek az óceánokba.

Ez a határozat nem egyezmény, de jelentős az előrelépés, 39 kormány vállalt új kötelezettségeket a műanyag hulladék csökkentésére. Chile, Omán, Srí Lanka és a Dél-afrikai Köztársaság ma új intézkedéseket jelentett be a műanyag szatyrok betiltásáról, új tengeri rezervátumok létrehozásáról és a műanyag-újrahasznosításról – közölte Sam Barrat, az UNEP illetékese.

mti

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .