fbpx

Fűtőanyag ürülékből

Sz…-ból aranyat bizonyosan nem lehet csinálni – de fűtőanyagot igen. Izraeli kutatók szerint szárnyas állatok ürülékéből az ország szénfogyasztásának 10 százalékát lehet kiváltani – írja a Piac és Profit.

A Ben Gurion Egyetem tudósai a szakirodalomban megjelent tanulmányukban rámutatnak: a szárnyasok ürüléke bacillusokat hordoz, szennyezi a környezetet. Amennyiben szenesítik, és fűtőanyagként használják, ez a probléma megoldódik, ugyanakkor az így előállított „hidroszén” több energiát ad, mint amennyit előállítására fordítottak.

A kutatók összehasonlították találmányukat az általában növényi maradékokból gyártott bioszénnel, és megállapíthatták, hogy az utóbbi előállítása több energiát igényel, és jobban károsítja a környezetet.

Gabona ültetésénél műtrágyákat alkalmaznak, amelyek terhelik a termőföldet, míg a szárnyasok hulladéka amúgy is jelen van a gazdaságban, így eltüntetése, hasznos felhasználása mindenképpen előnyös.

Az izraeli kutatók biztosították az érdeklődőket, hogy fűtőanyaguknak nincs sem szárnyas-, sem ürülékszaga – elégetésénél a szén szagát érezzük.

A cikk megjelenése a piacesprofit.hu weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: