fbpx

Újra téma volt a hulladékgazdálkodás az Országgyűlésben

A királyszentistváni hulladéklerakóról, a hulladékgazdálkodás átalakításáról is szó volt hétfőn az Országgyűlésben a kérdések között.

Jobbik: mit tesznek a királyszentistváni hulladéklerakó ügyében?

Kepli Lajos (Jobbik) szerint a Veszprém megyei királyszentistváni hulladéklerakó átadása óta probléma a környező településeken a meglehetősen erős “bűzhatás”. A környékbeliek azt látják, hogy a hatóságok nem tesznek semmit – közölte azt firtatva, mit tesz a kormány és a szaktárca az ügyben.

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára elmondta, hogy hozzájuk is nagyon sok bejelentés érkezett a hulladéklerakó miatt és valóban “nem stimmelnek dolgok”. Elmondta, a Veszprém megyei kormányhivatal külön eljárásban foglalkozott a hulladéklerakó állapotával, és az ellenőrzés eredményeként több mint 8 millió forint bíráságot szabott ki. A bírság miatt a hulladéklerakót működtető cég fellebbezett – közölte.

LMP: felhagy-e a kormány a hulladékgazdálkodás feldúlásával?

Ikotity István (LMP) azt firtatta, hogy felhagy-e a kormány a hulladékgazdálkodás “feldúlásával”. Szerinte az LMP előre figyelmeztetett, hogy hulladékgazdálkodás a 2010-ben kezdődött szétverésének a lakosság fogja kárát látni és hogy a piac nagy része átkerül a kormányközeli oligarchák fennhatósága alá. Szóvá tette, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t egy olyan bizonylatkészítő informatikai megoldás beszerzésére kényszerítik, amelynek révén 1,2 milliárd forint közpénz kerül az “egyik leggazdagabb oligarcha”, Garancsi István köreihez.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a hulladékgazdálkodás területén a központi koordináció lehetővé teszi a hatékonyabb feladatellátást, a környezetvédelmi és a lakossági érdekek teljes körű figyelembe vételét. A 2016-ig előforduló ideiglenes ellátásra vonatkozó kijelölések – aminek fő oka a közszolgáltatók likviditási problémája volt – gyakorlatilag megszűntek – közölte.

Hozzátette: a zrt. nem bizonylatkészítő, hanem számlázási rendszert üzemeltet. Az informatikai fejlesztési megvalósítása a jogszabályokkal összhangban történik – mondta.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: