fbpx

Újraindul a vörösiszapper

December 11-én kezdődik a vörösiszapper megismételt elsőfokú tárgyalása különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás és más bűncselekmények miatt – tájékoztatta a Győri Törvényszék sajtószóvivője az MTI-t.

Havasiné Kulcsár Petra elmondta, hogy az első három tárgyalási napot (december 11., 12. és 13. ) Veszprémben tartja a Győri Törvényszék.

A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla idén február 6-án hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszéknek a vörösiszapper összes vádlottját minden vádpont alól felmentő határozatát és új eljárás lefolytatására kötelezte az első fokot.

Az ítélőtábla márciusban közölte, hogy a Győri Törvényszék folytatja le a megismételt elsőfokú eljárását. A Veszprémi Törvényszék elnöke jelezte ugyanis, hogy nincs olyan bírája, aki jogosult lenne eljárni az ügyben és nincs kizárva a megismételt eljárásból.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az ügyben tizenöt ember ellen emeltek vádat halált okozó gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

A Veszprémi Törvényszék bűncselekmény hiányában mentette fel a vádlottakat tavaly január 28-án. A törvényszék szerint a katasztrófa oka “altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, ami miatt a töltés tönkrement.

A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyező határozatának indoklása szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete pedig alkalmatlan a felülbírálatra, ezért megismételt eljárásra van szükség.

MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .