fbpx

Hátraarc hulladéktéren: megfordult Hatvan álláspontja

Bő egy hete rendben dolgoznak a térségben a hulladékszállító gépek, nincs fennakadás a lakossági ellátásban a szolgáltatóváltás után annak ellenére sem, hogy Hatvan polgármestere a nyilvánosság előtt attól tartott: túl kevés az idő az átállásra. Kómár József, a hulladékos társulás első embere szerint Hatvan irányítója hangulatot próbált kelteni az ügyben, amelyet az élet eddig megcáfolt – írja a hatvanonline.hu.

A legtöbb az oldal az utcán Hatvanban megkérdezett ember nem tapasztalt eddig fennakadást a hulladékszállításban, leginkább nem is hallottak erről. Akinek pedig lehetett volna véleménye a város képviselőjeként, az már a kérdésükre sem volt kíváncsi.

November 13-i ülésén a nemrég létrehozott Zagyvakörnyéki Települési Szilárdhulladék-gazdálkodás Fejlesztése Társulás úgy döntött, hogy a jövőben a turai Szelektív Hulladékhasznosító és Környezetvédelmi Nonprofit Kft-t bízza meg a hulladékgazdálkodási feladatok ellátásával. A döntés előtt néhány nappal egy televíziós beszélgetésben Hatvan polgármestere még nagyban aggódott a hulladékszállítás átalakulása kapcsán, attól tartva, hogy megoldatlanná válik Hatvan és térsége hulladékának elszállítása.

Horváth Richárd a félórás műsorban elmondott 14 perces monológjában megfogalmazta: a Hatvan és Környéke Települési Szilárdhulladék-gazdálkodás Fejlesztése Társulás őt követő vezetője, Kómár József „folyamatosan arra törekedett, hogy Hatvan érdekei ne érvényesüljenek”, s lényegében azért hoztak létre egy új társulást, hogy „Hatvan már ne tudja úgy védeni az érdekeit. Létrehozták az új társulást, amelynek szintén Kómár úr lett az elnöke”, hangoztatta a politikus a tévéműsorban. Eddig nem rendezték megnyugtatóan a vonatkozó kérdéseket, Hatvan pedig „ultimátumot” kapott, állította Horváth Richárd – meglehetősen feszülten.

Nem látta, mi a cél

– Két választás van, vagy akarod, vagy nem akarod. Ha nem akarod, az sem érdekel minket, megyünk tovább előre. Hatvan érdekei nem érdekelnek minket. (…) Nem látjuk azt, hogy mi a cél. Az a cél, hogy a szolgáltatás úgy valósuljon meg, hogy a jelenlegi hatvani kft. semmiféle feladatot ne kapjon? – vetette fel a polgármester, aki ezután sérelmezte, hogy a feladatot átvevő turai cég kevesebb településen biztosított eddig szolgáltatást, mint a hatvani vállalkozás.

Szerinte az „eljárás rendkívül arrogáns, rendkívül felháborító”, s egy nagy csavarral felvázolta: Kómár József annak a megyei döntéselőkészítő bizottságnak az elnöke, amely nem javasolta Hatvan TOP-pályázatainak támogatását. Majd kijelentette: „és most ő a két hulladékos társulásnak is az elnöke”. „Nem megkérdőjelezhető, illetve tetten érhető azon szándéka, mint ahogyan a TOP-okat is elbírálta” (sic!) – jelentette ki Horváth Richárd.

Ekkor szóhoz jutott a műsorvezető is, hogy egy szusszanásnyi időt adó kérdése után – ott lesz-e Hatvan a dupla társulási ülésen? – a polgármester megnyugtathassa őt és a nézőket: igen, ott lesznek, képviselve „Hatvan és a hatvaniak érdekeit”. A polgármester ugyanakkor az adásban kifejtette: kevés az a két nap, amely rendelkezésre állhat az átállásra, arra szerinte több hónapra volna szükség, mert „ha másképp nem megy, a Katasztrófavédelem fog kijelölni közszolgáltatót”, nyilatkozta Horváth Richárd.

Csak semmi pánik

És eljött a társulási ülések napja. A jelenlévő többi tag polgármester ennyire nem aggódott a hulladékkezelés sorsáért 2017. november 16-ától. A társulást irányító herédi polgármester, Kómár József már ezen a napon megelőlegezte portálunknak, szerinte nem lesz gond, mert az a cél, hogy továbbra is rendben menjen a hulladékszállítás.

– Mindennemű engedély, ami ehhez szükséges, a rendelkezésünkre áll. És ez a lényeg, hogy a szolgáltatás úgy működjön, hogy a lakosság ebből semmit ne vegyen észre – erősítette meg Kómár József. Felvázolta, azért jött létre új társulás, mert fontosnak tartották az egy település-egy szavazat elvet azt a korábbi gyakorlatot leváltva, ahol Hatvan gyakorlatilag egyedül is hozhatott társulási döntéseket – ezt a többiek azonban nem tartották demokratikusnak. Ezt bizonyítja, hogy az elnökváltásról 18 igennel és 2 nemmel döntött a Hatvan környéki társulás. Arról is döntöttek, ugyancsak két – hatvani és nagykökényesi – ellenszavazat és a 18-as többségi támogatás mellett, hogy Herédre kerüljön át Hatvanból a munkaszervezet vezetése, majd létrehozták az új, Zagyvakörnyéki társulást, amelynek feladata többek között egy 3,4 milliárdos hulladéktechnológiai fejlesztés véghezvitele, Hatvan pedig mindkét társulásnak tagja.

Az egyik hatvani önkormányzati cég vezetője, Nagy Ferenc képviselője Nagykökényes önkormányzatának.

Egy nyári rendkívüli ülésen a jegyzőkönyv szerint nem tartotta célravezetőnek a változtatásokat, így a már említett egy település-egy szavazat elvet és úgy fogalmazott: „Durva dolog, hogy ilyen nyomásgyakorlás van.”. Egy rövid szünet után a testület négy tagja 2 igen, 2 nem szavazattal nem támogatta az átalakulást. Ez volt az egyetlen települési önkormányzat, amely Hatvan álláspontját követte.

Beadták a derekukat

Kómár József úgy vélte, Hatvan hozzáállása egy idő óta konstruktívabb lett, törekednek a megegyezés keresésére, tudván: nincs más lehetőségük. Ezért nem érti Horváth Richárd aggályait, aki szerinte értelmetlenül és érthetetlenül hangulatot próbált kelteni nyilvános megszólalásaival.

– Mikor rájöttek arra, hogy kiküldtük Hatvannak és minden településnek az összes ide vonatkozó engedélyt, utána változott meg minden – jegyezte meg Kómár József, felidézve: Hatvan egy, a társulási ülés reggelére összehívott rendkívüli ülésen visszavonta korábbi döntéseit, a társulási ülésen pedig mindent sorra megszavaztak.

A társulási üléseket követően – még hétfőn – megkérdezték Horváth Richárdot is, aki az önkormányzati tévében hosszasan ecsetelte félelmeit, de arra már kissé nehezen vállalkozott, hogy válaszoljon a Hatvanonline kérdéseire is. Végül kötélnek állt.

– Hatvan, mint ahogy eddig is, mindenben közreműködik, a legfontosabb az, hogy a közszolgáltatási szerződés ne sérüljön és a hulladékszállítás továbbra is megvalósuljon – ez volt az álláspontja. A pénteki válaszlevélben – mint megvilágította – választ kaptak néhány nappal korábban feltett észrevételeikre. Mégis maradtak kételyeik arról, hogyan végzi el az újonnan felkért cég a szolgáltatást.

Két különböző érdek mentén

Kérdésükre, vajon a társulás régi és új vezetője közötti ellentét személyes avagy települések közötti ellentét, így válaszolt:

– Szerintem nem személyes és nem is települések közötti ellentét. Pusztán itt arról van szó, hogy két különböző érdek mentén mozgunk. Hiszen annak idején, amikor a társulást vezettem, akkor a projekt megfelelőképpen rendben volt. Azonban amikor az átalakulás elkezdődött, onnantól kezdve már nem én vagyok a társulások vezetője – felelt Hatvan polgármestere.

Az általa említett „két különböző érdeket” firtató portál érdeklődésére pedig azt mondta, minden fél abban érdekelt, hogy megfelelőképpen menjen végbe az átalakulás, de nem jó út, ha „a múltban és az előző vezetésben keressük a problémákat”- védekezett. A társulás által vitt nagyprojekt a támogatási szerződésnek szerinte mindenben megfelel, azzal összhangban van. Végül megígérte, hogy Hatvan együttműködik a jövőben, alátámasztva Kómár József szavait.

Minden flottul megy

Kómár József a szolgáltatóváltás utáni első napok tapasztalatairól szólva megemlítette: több polgármestert is megkért, ha fennakadást észlelnének a szolgáltatásban, azonnal jelezzék neki: de többen is arról tájékoztatták, hogy észrevehetetlen a váltás, „minden flottul ment”.

Ez is cáfolja szerinte a hatvani polgármester felvetéseit, amelyeket továbbra sem ért. A teherautók ugyanúgy hozzák-viszik a szemetet Hatvanba, a Csányi úti telepre, mint eddig, mondja, tehát a szolgáltatás működik.

A cikk megjelenése a hatvanonline.hu weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: