fbpx

Chemgeneration – a fenntartható jövő érdekében

A BASF bejelentette, hogy a debreceni Agóra Tudományos Élményközponttal együttműködésben 2018 januárjában elindítja BASF Chemgeneration elnevezésű, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tudományos programját középiskolás diákok számára. 

A tudományos program célja, hogy kísérleteken keresztül ráirányítsa a diákok figyelmét a kémia fontosságára, arra a tudományágra, amely szerepet játszik az emberiség fenntartható jövőjének megteremtésében. A program egy 11 közép- és dél-európai országot magában foglaló nagyobb projekt része. A BASF az Európa-szerte legrangosabb tudományos és oktatási intézmények hálózatával együttműködve szervezi a programot, beleértve az Agóra Tudományos Élményközpontot.

– A BASF Chemgeneration Tudományos Programot azért hoztuk létre, hogy a középiskolás diákokat megismertessük az egyén természettel való kapcsolatának jelentőségével, az egész emberiség jövője érdekében. Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a lineáris gazdasági szemléletről áttérjünk a körkörös gazdasági koncepcióra, és megmutassuk, hogy a dolgaink használat utáni eldobása nem éppen a legjobb megoldás a víz, az erdő, a levegő és az elfogyasztott élelmiszereink szempontjából. A változásoknak még a mai fiatalok életében meg kell kezdődniük, éppen ezért indítottuk ezt a középiskolás diákokat célzó projektet, amely megtanít bennünket a felhasznált források és termékek ismételt felhasználásának módjaira – nyilatkozta dr. Thomas Narbeshuber, a BASF kelet-európai vezetője, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője a tudományos program kapcsán.

Szabó István, az EMMI Felsőoktatás- és Kutatásstratégiai Főosztályának főosztályvezetője a 2017. november 24-én az Agóra Tudományos Élményközpontban tartott sajtótájékoztatón többek közte elmondta: A Chemgeneration programnak több oktatáspolitikai vetülete is van, többek között, hogy növekedjen a fiatalok körében a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai (MTMI) terület iránti érdeklődés. Fontos, hogy a saját világában eligazodó, azt összetettségében értő, s egyben kritikusan szemlélő, felelősen gondolkodó felnőtteket neveljünk. Emellett a tudományt érdekessé téve – a szórakoztatva tanulással – a fiatalok tudás iránti igényét is kielégíti, aminek következtében az oktatás hatékonysága megnőhet. A program inspirálóan hat a vállalatok és az oktatási intézmények együttműködésére, iskolai oktatást kiegészítő, nemformális és informális képzési lehetőségeket biztosít a természettudomány, jelesül a kémia eredményeinek felhasználásával, a fenntartható fejlődésben leginkább érintett fiatalok, így a középiskolások bevonásával.

Mint azt Barcsa Lajos alpolgármester kiemelte, Debrecent történelmi hagyományai is kötelezik arra, hogy az oktatásba energiát fektessen. A városnak az a küldetése, hogy az oktatás mindig a fejlődésének az alapj. 2015 februárjában nyitotta meg kapuit az Agóra Tudományos Élményközpont, melynek megvalósítása nagyon jó ötlet volt a várostól. Azóta is folyamatosan bebizonyosodik, mennyire szükség van magas szintű természettudományos ismeretekkel rendelkező diákokra, hiszen a majdani munkavállalóként rájuk váró foglalkoztatók igények is ebbe az irányba mutatnak. Nagyon pozitív az is, hogy a világ olyan vezető cégei, mint a BASF felismerik annak a jelentőségét, mennyire fontos lehet nekik is befektetni az oktatásba. A fiatalokat meg kell szólítani, s a Chemgeneration és az ehhez hasonló programok pontosan arra alkalmasak, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsék az érdekes kísérletek, s azokon keresztül a természettudományokhoz kapcsolódó pályák iránt. A versenyképes oktatásban való részvétel pedig majdan a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben is segíti őket. Mivel a Chemgeneration program a fenntartható fejlődést is célozza, jól illeszkedik Debrecen város stratégiájába. Debrecen önkormányzata fogadta el először az országban fenntartható városi mobilitási tervet, emellett a közgyűlés már tárgyalt a fenntartható klíma-akciótervet is, melynek kertében 2030-ra a jelenlegihez képest 40 százalékos széndioxid-kibocsátási csökkentést tűz ki célul a város. Ezt a célt természetesen csak közösen tudjuk elérni, s ebben a folyamatban az oktatásnak is meg kell találni a helyét, mert a fiatalokat fel kell készíteni arra, hogy fenntartható módon használják a környezetük erőforrásait. Debrecen is készül arra, hogy ennek a gondolkodásmódnak megfelelő infrastruktúrával rendelkezzen. 2019-re egy olyan – több mint 6 milliárd forint értékű beruházás keretében megvalósítandó – hulladékválogató mű létrehozása a cél. Ez a létesítmény évi 70 ezer tonna vegyes hulladék válogatására lesz alkalmas, melynek 40 százalékát újra kívánjuk hasznosítani. Barcsa Lajos befejezésül azt kívánta, hogy minél több fiatal vegyen részt a jövőben a Chemgeneration-programban, s megköszönte a BASF támogatását.

– Nagyon örülünk, hogy tovább erősödik a BASF Hungária Kft. és az Agóra Tudományos Élményközpont eddig is kiemelkedő együttműködése, és reméljük, hogy a BASF Chemgenerationnek is legalább olyan sikere lesz, mint a már második éve az Agórában működő, kisiskolásoknak szóló Kölyöklabor programnak. Fontos számunkra, hogy az új programmal nemcsak az elérhető kísérleti foglalkozások köre bővül, de egyre szélesebb körben tudjuk a diákokat is megszólítani, és közösen a természettudományos pályák felé irányítani – hangsúlyozta Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont vezetője.

A BASF Chemgeneration Tudományos Program interaktív kémiai workshopok sorozatából áll, amelyek keretében a diákok lehetőséget kapnak arra, hogy kísérleteket hajtsanak végre és megoldják a mai társadalom néhány problémáját. A diákok a helyszínen részt vesznek a papír-újrahasznosítás folyamatában, olyan rendszereket hoznak létre, amelyek ténylegesen szűrik a szennyezett vizet, fém elektrolízist végeznek és bebizonyítják, hogy vannak olyan műanyagtípusok, amelyek mindössze néhány héten belül lebomlanak. Egy-egy teljes műhelymunka 90 percig tart, melynek során a diákok valódi kémiai kísérleteket végeznek szakember segítségével.

A BASF Chemgeneration Tudományos Programra vonatkozó jelentkezést kizárólag tanárok vagy iskolák adhatják be, a www.chemgeneration.com vagy a www.agoradebrecen.hu weboldalon keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: