fbpx

Az újrahasználatról szól az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampánya

Az újrahasználat a központi témája a november 18. és 26. között szervezett Európai Hulladékcsökkentési Hét kampánynak, amelyben Magyarország a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szervezésében vesz részt – mondta a tárca parlamenti államtitkára csütörtökön a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola kampányrendezvényén.

Az ökoiskola címet viselő intézményben Nagy István mintegy száz második, harmadik és negyedik osztályos tanulónak mondta, ők a legalkalmasabbak arra, hogy megtanítsák a felnőtteket a Föld védelmére.

A kampány célja, hogy az embereket rávegye arra, a szükségtelen, de még használható tárgyakat ne dobják ki, hanem adják oda vagy cseréljék el, mert másnak még szüksége lehet arra, ezt jelenti az újrahasználat.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét célja a jó hulladékcsökkentési gyakorlatok felkutatása, bemutatása, népszerűsítése, valamint az egyének és közösségek ösztönzése a társadalmi felelősségvállalásra – tette hozzá.

Kitért rá: 2050-re a világ népessége eléri a kilencmilliárd embert, de a bolygó termőterülete harminc, ivóvízkészlete pedig negyven százalékkal csökken, “mert mi nem gazdálkodtunk jól azzal, amink van”.

A programra idén minden eddiginél több, mintegy négyezer vállalás érkezett oktatási intézményektől, közigazgatási szervektől, egyesületektől, magánszemélyektől és cégektől. A kampányban 2012 és 2016 között Magyarországon mintegy 417 ezren vettek részt.

A programmal azt szeretnék bizonyítani, hogy a mindennapok során egy kis odafigyeléssel, az erőforrásokkal való takarékossággal jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége, megőrizhető a természeti tőke, növelhető a termékek élettartama.

A héthez a regisztrációval csatlakozó hazai önkéntesek saját, helyi körülményeikhez szabott ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, különböző módozataira, a termékek újbóli felhasználására, valamint a már hulladékká vált anyagok újrahasznosítására, megjavítására.

November 15-ig saját ötlettel lehetett regisztrálni a hulladekcsokkentesihet.hu weboldalon, 26-ig pedig 16 féle vállalás közül lehet még választani a vallalom.eu oldalon.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: