fbpx

Műanyag hulladékot használnak adalékanyagként az útépítéshez

Az anyagában nem hasznosítható műanyagok felhasználására adhat megoldást egy Indiában már alkalmazott technológia.

A szakértők a műanyaghulladékok feldolgozására épülő technológiának a használatát szorgalmazzák, amely nem csupán költséghatékony, hanem tartósabb és biztonságosabb utakat is eredményez.

Egy kilométernyi egysávos aszfaltút egy tonna műanyaghulladékot vesz fel és a műanyag megkétszerezheti, vagy akár megháromszorozhatja az út élettartamát.

A műanyaghulladékot felhasználó technológiát Rádzsagopálán Vaszudevan, a maduráji Tiagarazsar Műszaki Egyetem vegyészprofesszora fejlesztette ki. A technológia lényege, hogy a finomra aprított műanyaghulladékot az aszfaltelőállítás során hozzáadagolják a kemencébe a zúzalékhoz és a bitumenhez.

Közel 20 évvel ezelőtt a TVK mutatta be műanyaghulladék-feldolgozó technológiáját, melynek végterméke a Syntumen volt. A terméket vegyes, lakossági gyűjtésből származó műanyagokból állították elő, amely az aszfalthoz adagolva megnövelte az útburkolat szilárdságát, hő- és fagyás-, valamint kopásállóságát.

A MOL-csoport mára inkább a gumihulladékok felhasználását preferálja, a gumibitumennel készített utak akár 50 %-kal tartósabbak.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: