fbpx

Hulladékgazdálkodási ajánlás fogyasztóknak

A Budapesti Békéltető Testület tapasztalatai szerint a fogyasztók sokszor nem tanúsítják a közüzemi szolgáltatásoknál azt a tudatosságot, amit az adott szolgáltatás jellege – és maga a jogszabály is – megkíván.

A közüzemi szolgáltatások megkerülhetetlenek napjainkban, áramot, vizet és megannyi más szolgáltatást minden fogyasztó használ. Ugyanakkor nem könnyű annak a fogyasztónak a dolga, aki maradéktalanul tudni szeretné, milyen főbb kötelezettségei vannak például a víziközmű-, földgáz- vagy épp a villamos energia szolgáltatás igénybevételekor. És akkor még nem is esett szó például a távhőszolgáltatásról vagy épp a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról.

A Testület mindezek miatt összeállította ajánlását, amely a közüzemi szolgáltatások igénybevétele során követendő tudatos fogyasztói magatartásról szól.

A hulladékgazdálkodásra vonatkozóan az ajánlások a következők:

  1. Ne hagyják figyelmen kívül a fogyasztók azt, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást (szemétszállítást) kötelesek igénybe venni!
  2. Ha esetleg nem használják a szóban forgó ingatlant huzamosabb ideig, tájékozódjanak a települési önkormányzatnál a szolgáltatás szüneteltetésének lehetőségeiről! Az ingatlanhasználó részéről történő szüneteltetés lehetséges eseteit ugyanis a települési önkormányzat képviselő-testülete állapítja meg, önkormányzati rendeletben.
  3. Kövessék nyomon a fogyasztók gondosan a közszolgáltatási díjról érkező számlákat és vessék össze egymással azok fizetési időszakait, így elkerülve, hogy ugyanazt az összeget kétszer is befizessék!
  4. Ne feledkezzenek el arról, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj rendezésének elmulasztása esetén a díjhátralék, az esetleges késedelmi kamat és a behajtás egyéb költségei – a többi közüzemi szolgáltatástól eltérően – adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek! A tartozás behajtását ennek megfelelően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végzi, a behajtásra csak akkor van lehetőség, ha a fogyasztót igazolható módon felszólították a késedelmes fizetés teljesítésére és annak elmulasztása jogkövetkezményeire. Azt se feledjék, hogy ha az ingatlant magánszemély használja, a fizetési felszólításról szóló értesítés csak a hozzájárulása esetén történhet elektronikusan, és egyébként azt postai úton, ajánlott szolgáltatás igénybevételével kell teljesíteni.
  5. Ha az adott ingatlant többen is lakják, annak tudatában járjanak el a fogyasztók, hogy a közösen használt ingatlan esetében a lakáshasználók, illetve a lakást birtoklók egyetemlegesen felelnek a díj megfizetéséért. Közös tulajdonú ingatlan esetében ugyancsak egyetemleges a háztartásban életvitelszerűen élő tulajdonosok felelőssége. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltató bármelyik tulajdonostárstól vagy használótól követelheti a díjat az ott lakóktól, akik egymás szerződésszegéséért is felelnek!

 

Külön kiemelendő, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás (szemétszállítás) igénybevételére az ingatlan használójának jogszabályi kötelezettsége áll fenn. Az ingatlan használója abban az esetben is köteles megfizetni a közszolgáltatási díjat, ha nem jött létre a felek között erre vonatkozóan külön szerződés, és hulladék sem keletkezett az ingatlanban.

Amennyiben az ingatlan használója huzamosabb ideig nem használja az ingatlant, úgy kérelmezheti az adott önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben a szolgáltatás szüneteltetését. A szünetelés szolgáltató általi engedélyezése esetén annak időtartama alatt nem áll fenn díjfizetési kötelezettsége az ingatlan használójának. Fontos tudni, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlanhasználót terhelő díjhátralék és az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek.

Az ajánlás ide kattintva tölthető le.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: