fbpx

A NIKE is elindul az újrahasznosítás irányába

A NIKE cipőgyártócég is követi a kialakult trendet és újrahasznosítható alapanyagokból készíti új szériáját. A Flyleather néven bevezetett alapanyag legalább 50 %-ban gyártásközi bőrhulladék felhasználásával, újrahasznosításával készül.

A bőr előállítási folyamatában legalább 30 % hulladék képződik, amely döntően hulladéklerakókon ártalmatlanításra kerül. A Nike azonban kidolgozott egy új eljárást, mely során a hulladékbőrt feldarabolják, szintetikus keverékszálakkal és poliészterszövettel keverik, majd összeolvasztják.

 

Az új anyag mind kinézetben, mind tapintásban prémium bőr hatását adja. Az előállítása 90 százalékkal kevesebb vizet igényel és 80 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid kibocsátást okoz, mint a hagyományos bőr gyártása. Egy pár Nike Flyleather cipő hozzávetőlegesen fele akkora szén-dioxid kibocsátással jár, mint a hagyományos bőrből készült ugyanolyan cipő.

Mindezek mellett mivel az anyagot tekercsben állítják elő, ezért a vágási maradékok aránya sokkal alacsonyabb, így sokkal kevesebb a keletkező hulladék mennyisége is.

(nike.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: