fbpx

Tiszavirág életű termékdíjváltozás a reklámújságok és műanyag zacskók esetében?

Az elmúlt hetekben többször foglalkozott portálunk a termékdíj törvény módosításával kapcsolatban.

Beszámoltunk róla, hogy a törvényjavaslat alapján mind a nem kívánatos, a környezetre káros reklámhordozó papírok után, mind a könnyű műanyag zacskók esetében jelentősen növelt mértékű termékdíjat kellene majd 2018. január 1-től fizetni.

Bár a javaslat ellen a reklámipar tiltakozását fejezte ki, viszont a mindent ellepő reklámújságok és műanyag zacskók ellenzői örömmel fogadták a törvényjavaslat szellemiségét.

Jelen állapot szerint úgy néz ki, hogy koncepció tiszavirág életű lesz, mivel az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága egy olyan javaslattal állt elő, hogy az érintett passzusokat töröljék a törvény tervezetéből.

A döntést azzal indokolják, hogy az Európai Bizottság a „körkörös gazdaságról” szóló jogszabály javaslat-csomag keretében kezdeményezte a hulladékgazdálkodási szabályozás elveinek, fogalmainak, főbb rendelkezéseinek, illetve a tagállamokat érintő hulladékgazdálkodási célkitűzések módosítását. Mivel a javaslat-csomag elfogadására még nem került sor, ezért a cél az, hogy az új az Európai Uniós szabályok elfogadásáig ne kerüljenek megnövelésre azok a hulladékgazdálkodási célú fizetési kötelezettségek, amelyek a nemzetgazdaság szereplői részére később indokolatlannak minősülő terheket jelenthetnek.

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .