fbpx

Brüsszelig jutott a királyszentistváni hulladéklerakó ügye

Többször írt a Veszprémkukac már a királyszentistváni hulladéklerakó környékén élők gondjairól és arról, hogy eddig hiába mozgattak meg minden követ, senki nem segít ennek a több ezer embernek. A hulladéklerakóval kapcsolatos kérdés most Brüsszelig jutott, áll a Veszprémkukac legutóbbi cikkében.

Dr. Szanyi Tibor Európai Parlamenti képviselő elsőbbségi írásbeli választ igénylő kérdéseket tett föl Giovanni Kesslernek, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatójának a királyszentistváni hulladékkezelő környezetet veszélyeztető működése miatt.

Az alábbiakban közölték Szanyi Tibor levelét.

“Az Észak-Balatoni Regionális Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás Veszprém megye 158 településének a hulladékát kezeli. A rendszer szilárdhulladék-kezelője és lerakója Királyszentistvánon van, a Balaton kiemelt üdülőkörzet közvetlen szomszédságában, mely uniós előcsatlakozási alapból valósult meg (ISPA projekt, 2002/HU/16/P/PE/017), de később további EU-forrásokban is részesült. A válogató az átadást követő napon sajnálatos módon leégett (2011. május 10.), 700 millió forintos kárt okozva. Azóta újjáépítették, ennek ellenére mégsem működik, szelektálás és kezelés nélkül rakják le a hulladékot.

A telep ilyen módon való működtetése a pénzügyi visszásságok árnyékában évek óta Magyarország és Európa egyik legértékesebb természeti kincsét, a Balatont és annak közvetlen környezetét szennyezi, miközben rendkívül káros hatással van a környéken élők egészségére és jólétére is.

Mindeddig a helyi lakosok és ellenzéki képviselők többszöri panasza ellenére sem történt kormányzati lépés a környezetszennyező eljárás felszámolására.

Tekintettel a környezetvédelmi politikával foglalkozó, Magyarországnak címzett országjelentés által megállapított hiányosságokra és az EU hulladéklerakókról szóló irányelvére, valamint figyelembe véve a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célokat, különösen az egészségre és jóllétre, illetve a tiszta vízre és alapvető köztisztaságra vonatkozó célkitűzéseket:

1) Tervezi-e a Bizottság a fenti eset kivizsgálását?

2) Kormányzati cselekvés hiányában mit tud és tervez tenni a Bizottság a környezeti károk helyreállításáért, valamint a fenti káros gyakorlat beszüntetéséért?”

Amennyiben megérkezik az OLAF főigazgatójának válasza, azt közölni fogjuk.

 

A cikk megjelenése a veszpremkukac.hu weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: