fbpx

Tíz év építkezés után megtörtént az első kukásautó ürítés

Háromszéken hétfőn beüzemelték az egész megyét kiszolgáló lécfalvi hulladékkezelő központot. Tíz évnyi építkezés után sikerült beindítani az integrált hulladékkezelési rendszert, vagyis teljes az értéklánc a háztartásoktól, a hulladékbegyűjtésen át a szállításon, a szelektív válogatáson és feldolgozáson át az újrahasznosításig és értékesítésig – írja a maszol.ro.

Hétfőn az első szemetesautó leürítette a hulladékot abba a tárolóba, amely számítások szerint 35-40 évig be tudja fogadni a háromszéki háztartások hulladékát. Kovászna megye országos szinten egyedülálló és modell értékű, hangsúlyozták a lécfalvi hulladékkezelő központ elindításán részt vevő helyi és országos hatóságok képviselői.

Mint arról beszámoltunk, a Kovászna megyei önkormányzat az országban az elsők között adta le a „tiszta környezet, gazdag vidék” nevű projektet, majd hosszas és akadályoktól sem mentes kivitelezési folyamat révén 20 millió euróból bezárták négy város: Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Bodzaforduló régi szeméttelepeit, megépítették a Lécfalva és Maksa közti 16 hektáros területen a korszerű hulladékkezelő központot, és a kézdivásárhelyi átrakóállomást és korszerű felszereléseket, járműveket vásároltak. Hosszas közbeszerzési eljárás után sikerült a lécfalvi hulladékkezelő központ működtetőjét is megtalálni, a létesítmény működtetését az Eco Bihor nevű cég nyerte meg és 25 munkahelyet létesített.

Ez a legnagyobb beruházás, ami európai uniós alapokból valósult meg, mutatott rá Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint az Unió 14 millió euróval finanszírozta a projektet, a román állam 3,1 millió euróval, a Kovászna megyei tanács pedig felvállalva az összes település önrészét még 2,3 millió eurót költött a beruházásra. „Most, mikor országszerte fellángoltak a szemétproblémák, nálunk helyére kerültek a dolgok”, mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint a következő időszakban a meglévő rendszer fejlesztésére fognak finanszírozást találni.

A szerző fotói

Ambrus József, a Kovászna megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési egyesületének (ADI-SIMD) igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a szabályzat szerint a lécfalvi hulladéklerakóba kizárólag a háromszéki településekről begyűjtött szemetet lehet elhelyezni, tilos máshonnan befogadni hulladékot. Az igazgató ugyanakkor rámutatott, a következő időszakban rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni a szelektív válogatásra mivel Románia azt vállalta, hogy 2020-ig 50 százalékkal csökkenti a vegyes szemét mennyiséget az 1995-ös esztendőhöz képest.

Ambrus József szerint csak akkor érhetjük el, vagy közelíthetjük meg ezt az arányt, ha már a háztartásokban elkezdődik a szelektív válogatás. Ez a lakosságnak érdeke, hiszen csak így kerülhető el, hogy a lerakásra számított büntető illetékek miatt megemelkedjen a szemétszállítás költsége. Mint ismert, a régi szeméttelepek bezárását követően egy ideje a háromszékiek hulladékát Brassóba szállítják, hétfőtől viszont mindez a lécfalvi lerakóba kerül, igaz, hogy valamivel magasabb áron. A Kovászna megye legtöbb településének hulladékát begyűjtő Tega köztisztasági vállalat a brassói magán hulladéklerakóba tonnánként 65 lejes árat kellett fizessen, a lécfalvi hulladéklerakóban viszont tonnánként 77 lej a lerakási ár. Ambrus József szerint a köztisztasági vállalat várhatóan a szállítási költségeken és a túlóra díjon tudja megspórolni a lerakás többlet költségét.

Laurențiu Adrian Neculescu, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára hétfőn a lécfalvi lerakó beüzemelésekor rámutatott:  a szaktárca nagyon várta már a háromszéki rendszer beindítását, amely bizonyítja, hogy lehet rendezni a hulladék problémáját. Sok ellenpélda van az országban, hiszen sok helyen még a régi szeméttelepek bezárásáig sem jutottak el, mondta az államtitkár. Szép Róbert a környezetvédelmi őrség országos főfelügyelő helyettese is arra mutatott rá, hogy Kovászna megye az egyetlen ahol mától működik a teljes hulladékkezelési rendszer. Háromszék más megyéknek mutat jó példát tette hozzá, Gabriel Moiceanu a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési egyesületek országos föderációjának elnöke aki szerint az a cél, hogy az egész országban száz százalékos legyen a hulladék begyűjtés lefödöttsége és sikerüljön elérni az ország által vállalt szelektív gyűjtési arányt.

 

A cikk szerzője: Kovács Zsolt

A cikk megjelenése a maszol.ro weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: