fbpx

Zöldebb közbeszerzéseket szeretne az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság az egységes piac megerősítése, és az európai beruházások ösztönzése érdekében kezdeményezést terjesztett elő a közbeszerzések hatékonyságának növelésére.

Az uniós bizottság arról tájékoztatott, hogy az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén bemutatott kezdeményezés szerint az eljárások egyszerűsítése és gyorsítása céljából törekedni kell a digitális technológia teljes körű kihasználására.

Az új közbeszerzési szabályok nyújtotta lehetőségek révén az uniós tagországok bátran építsenek ki partnerségeket a hatóságokkal és az érdekeltekkel annak érdekében, hogy a közbeszerzés feltételei a gyakorlatban is javulhassanak – húzták alá.

Jyrki Katainen munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős uniós biztos elmondta, a bizottság a közbeszerzés teljes potenciálját ki szeretné használni és gondoskodni arról, hogy az a 2 billió euró, amit évente közszolgáltatásokra és közhasznú termékekre fordít az unió, gazdasága fellendítését, az innovációt és fenntarthatósági célkitűzései megvalósítását szolgálja.

Elzbieta Bienkowska belső piacért, valamint az ipar- és vállalkozáspolitikáért, és a kis- és középvállalkozásokért felelős biztos hozzátette, az állami hatóságoknak bátrabban kell élniük a közbeszerzéssel, mint olyan stratégiai eszközzel, amellyel az adófizetők pénze hatékonyabban felhasználható, és amely hozzájárul az innovatívabb, fenntarthatóbb és versenyképesebb gazdaság kialakításához.

Az előterjesztett kezdeményezés szerint többek között célszerű lenne a tagállamoknak a közbeszerzési politikákhoz kapcsolódóan olyan stratégiai megközelítést kidolgozniuk, amely nagyobb mértékben veszi figyelembe az innovációs, zöld és szociális szempontokat a közbeszerzési szerződések odaítélésekor.

Az előterjesztés szerint könnyebb hozzáférést kell biztosítani a kkv-knak a közbeszerzési piacokhoz az Európai Unióban és az uniós vállalkozások számára az unión kívüli országokban. Javítani kell a beszerzési adatok átláthatóságán, sértetlenségén és minőségén. Digitalizálni kell a beszerzési eljárásokat, valamint szorosabb együttműködést kell kialakítani az ajánlatkérő szervek között Európa-szerte.

Mint elmondták, a bizottság ügyfélszolgálatot hoz létre, amelyhez a 250 millió eurót meghaladó becsült értékű projektek esetében már kezdeti fázisban speciális kérdésekkel lehet fordulni.

Azon projektek esetében, amelyek a tagállamok számára kiemelten fontosak vagy teljes becsült értékük több mint 500 millió euró, az illetékes hatóságok felkérhetik a bizottságot arra, hogy ellenőrizzék a teljes beszerzési tervet az uniós beszerzési jogszabályoknak való megfelelés szempontjából. Ezáltal jelentősen csökkenhet a bizonytalanság, a késedelem és a jogi természetű problémák felvetődésének esélye – közölték.

MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: