fbpx

Újrahasznosuló mobillelátó?

A hét elején a sajtó a Duna Aréna mobil lelátójának elbontásától volt hangos. Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos nyáron még azt nyilatkozta, az úszópalotánál egyetlen forint sem vész kárba, hiszen az ideiglenes szerkezetek százszázalékos újrafelhasználását tervezik. A zoom.hu a lebontott lelátók egy részének elszállítását nyomonkövetve jutott el egy csepeli fémhulladékfeldolgozó telephelyére.

Az ügyben azóta két dolog derült ki. Az egyik, hogy a hír igaz volt, az elszállított anyag fémhulladékként került az átvevő cég birtokába, azaz újrahasznosításra kerül majd kohászati úton. A másik, hogy csak a roncsolt, újrahasználatra nem alkalmas anyagokat adták át a kezelő cégnek.

Természetesen a hírre a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja NZrt. is reagált, melyet változtatás nélkül közlünk:

“Nem vesznek kárba a Duna Aréna ideiglenes lelátóinak elemei

A sajtóban megjelent téves állításokkal szemben a Duna Aréna ideiglenes lelátója teljes egészében újrahasznosul. A szerkezeti elemekből parkolóház, csarnokok épülnek, a szerkezet kis hányadát kitevő, roncsolásmentesen nem bontható részeit pedig anyagukban hasznosítják újra, így ezek sem vesznek kárba.

A Duna Aréna ideiglenes lelátójának elemeiből – ahogyan azt a beruházó korábban ígérte – a Hungexpo területén parkolóház épül, illetve csarnokok építésére, tetőszigetelés során hasznosítják újra.

Kizárólag a teljes építmény alig néhány százalékát kitevő anyagok, nem szerkezeti elemek – mint például a légtechnika alumínium csővezetéke – kerülnek újrafeldolgozásra a hulladékfeldolgozóba, amelyeket a lehető legkörültekintőbb technológia mellett sem lehet roncsolásmentesen lebontani.”

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .