fbpx

Halálos küldetés környezetvédőnek lenni

Halálos küldetés környezetvédőnek lenni. Legalábbis a világ némely pontjain. Csak az év első 8 hónapjában 127 aktivistát öltek meg. A környezetvédő persze nemcsak az ökológiai értékeket védi, hanem sokszor az őslakosok jogát is a lakhelyükhöz – írja a Piac és Profit.

Akik illegális természetpusztításba fognak, gyakran az alvilág tagjai. Nem rettennek vissza az alattomos húzásoktól. Ölni is készek.

Víz, fák, termőföld. Ezek természeti erőforrások, s mint ilyenek, gazdasági értékek, potenciális bevételi források. És sokan szeretnék pénzzé váltani őket, függetlenül attól, hogy ez az ott élők jogaiba ütközik, vagy egyáltalán a jogrend engedi-e a kitermelést.

A Global Witness a The Guardian angol napilappal összefogva elkezdte nyilvánosságra hozni az összes tragikus esetet, amikor a természeti környezet érdekeiért kiálló aktivistákat öltek meg.

A 2017-es összesítés -mely csak 8 hónapra vonatkozik- 127 gyilkosságot ölel fel. A Demokratikus Kongói Köztársaságban éppúgy a saját bőrét viszi a lelkiismeretes aktivista a vásárra, mint az őslakosok földhöz való jogát védelmező brazil aktivista.

A számok folyamatosan nőttek az elmúlt esztendőkben. Évről-évre egyre több embert puffantanak le orvvadászok, illegális fakivágók, alvilági alakok. 2014-ben 117, 2015-ben 185, 2016-ban 201 aktivista vált emberölés áldozatává.

További részletek a Piac és Profit oldalán ide kattintva.

A cikk megjelenése a piacesprofit.hu weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .