fbpx

Rákkeltő azbeszt maradhatott a Városligetben

Közvetlenül nem jelent veszélyt az egészségre a Városligetben a Petőfi Csarnok bontási területén talált kötött formájú azbesztcement – közölte a Városliget Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A Petőfi Csarnok bontási területén talált azbesztcement azonos azzal, amely Budapest vízvezeték-hálózatának mintegy 40 százalékban is megtalálható – írták. A bontási munkálatok során feltárt, azbeszt-tartalmú építőanyagokat 2017 elején szakszerűen, biztonságosan, a jogszabályoknak megfelelően szállították el hivatásos azbesztmentesítők – olvasható a közleményben.

Az azbeszt vizsgálatát végző akkreditált labor vezetője, Czap Zoltán, a Kör Ker Kft. ügyvezető igazgatója a közlés szerint megerősítette, hogy “a minta az azbesztnek nem a belélegezhető, közvetlenül élet- és balesetveszélyes válfaja, hanem a városban mindenütt előforduló, kötött változata”.

Sághi Attilát, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesét idézve azt írták, hogy a felújítással valamennyi korábban használt elavult vagy egészségre ártalmas technológia eltűnik a Városligetből.

Hangsúlyozták, hogy a Petőfi Csarnok területen még nem fejeződtek be a bontási munkálatok, hiába tűnt el a látható épület, a közműveket el kell távolítani, a talajt pedig rekultiválni. Ezért van elkerítve a terület és ezért balesetveszélyes a helyszínen tartózkodni.

Korábban – sajtóhírek szerint – a Ligetvédők nevű csoport minden nap készített felvételeket a munkálatokról, és megfigyelésük során alig tapasztaltak arra utaló jelet, hogy megfelelő azbesztmentesítő tevékenység folyna a bontási területen. A munkák végeztével megvizsgáltatták az ott maradt anyagot, és az eredmény szerint az anyagminta kétfajta rákkeltő azbesztet, krizotilt és krokidolitot is tartalmaz – hívta fel a figyelmet korábban a csoport.

MTI

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: