fbpx

Atomhulladék-temetőt létesít Bulgária

Gyengén és közepesen sugárzó nukleáris hulladék elhelyezésére alkalmas tároló építését kezdte meg Bulgária a kosloduji atomerőmű területén – írja az MTI.

Az atomhulladék-temető 2021-ben, már az első kivitelezési fázis befejezését követően megkezdi a működését – jelentette be Temenuzska Petkova energiaügyi miniszter. “A létesítmény egyike lesz a legkorszerűbbeknek Európában” – közölte.

Az első kivitelezési fázis 72 millió euró beruházással készül el az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által létesített nemzetközi Kosloduj Alap finanszírozásában.

Bulgária egyetlen atomerőműve, a kosloduji, két működő és négy leállított reaktorral rendelkezik. A működő blokkok egyenként ezer megawatt teljesítményűek, élettartamuk viszont 2017-ben és 2021-ben lejár, amit Bulgária legalább 20 évvel meg kíván hosszabbítani. A négy másik 400 megawattos reaktorblokkot az ország 2007-es uniós csatlakozása feltételeként kellett leállítani.

MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: