fbpx

Nem bírnak a hulladékkal a Balaton északi partján

Nem vált be a gyűjtőszigetes szelektív hulladékgyűjtés a Balatonfelvidéken: műanyag, papír és üveg helyett lomtalanítási hulladékot, építési törmeléket, de még macskatetemet is találtak a kukákban a szolgáltató munkatársai – írja a Magyar Idők.

A Balatonfüredi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Balatonfüreden az állandó lakosoknak házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét biztosítja, míg a falvakban kukákra lehet szerződni. A külterületi nyaralók tulajdonosai emblémás zsákot vásárolhatnak hulladékgyűjtésre – a zsák ára fedezi a szállítást és az ártalmatlanítást –, majd az önkormányzatok által kijelölt helyekre tehetik le, ahonnan a szolgáltató hetente egyszer szállítja el. Elvben legalábbis, gyakorlatban ugyanis kevéssé működik a rendszer.

A szolgáltató sokévi próbálkozását egy helyi szakember úgy kommentálta, hogy csupán tyúklépésben képesek előre haladni. Legalább a házhoz menő szelektív gyűjtés működni látszik, mert bár kevesebb lakó élhet ezzel a lehetőséggel, de ők legalább tiszta hulladékot “állítanak elő”.

A lap úgy tudja, sok helyen eleve a zsákot sem egyszerű beszerezni, de gyakran előfordul az is, hogy a zsákot megveszik ugyan, de aztán nem a kijelölt helyre dobják ki. Akadnak olyan önkormányzatok, melyek nem is jelöltek ki hulladéklerakó helyet. Szintén gyakori jelenség, hogy a nyaralók nem vásárolnak emblémás zsákot, hanem egyszerű szemeteszsákban szabadulnak meg a hulladéktól. Ezeknek a zsákoknak az elszállítását köbméterenként 2500 forintért számlázza ki az önkormányzatoknak a szolgáltató.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: