fbpx

Négy évet is kaphat, ha rossz helyen használ műanyagzacskót

Akár 4 éves börtönbüntetést, vagy 12 millió forintnak megfelelő pénzbírságot is kiszabhatnak a kenyai bíróságok a műanyagzacskókat gyártókkal, eladókkal, vagy akár csak használókkal szemben – írja a hirado.hu.

A közelmúltban hatályba lépett szigorú jogszabálytól a környezetszennyezés csökkenését várják a kelet-afrikai ország törvényhozói. A műanyagzacskó széles körben elterjedt használata jelentős károkat okoz az állatvilágban és elcsúfítja a környezetet. A vízi élőlények és a tengeri madarak érintettek leginkább, évente számos példányuk pusztul el a nehezen lepusztuló hulladék miatt.

A szennyezés az emberi táplálékláncba is visszakerül. Kenya fővárosának vágóhídjain több olyan, emberi fogyasztásra szarvasmarhát is találtak már, amelyek gyomrában tucatnyi műanyagzacskót találtak. A kenyai kormánynak 10 évébe került, hogy el tudja fogadtatni a törvénytervezetet. Az új szabályozásnak azonban nem örül mindenki.

A helyi gyárak érdekvédelmi képviseletének szóvivője szerint mintegy 60 ezer munkahely és 176 üzem szűnhet meg az országban a szigorú intézkedések miatt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .