fbpx

Szlovákiában mindenki komposztálni akar

Óriási az érdeklődés a komposzttárolók iránt. Az önkormányzatok uniós támogatásra irányuló kérelmei többszörösen meghaladták az eredetileg elkülönített 5 millió eurós összeget – írja az ujszo.com.

A Környezeti Minőség Operatív Program keretében kihirdetett első pályázati felhívásra összesen 273 kérvény érkezett mintegy 32 millió euróra. Tekintettel az óriási érdeklődésre, a környezetvédelmi tárca megemelte a megpályázható keretet. Az önkormányzatok 20 millió eurót fordíthatnak a háztartásokból illetve a zöldterületek karbantartásából származó elbomló zöldhulladék feldolgozására szolgáló komposztálók beszerzésére.

„Igyekszünk olyan rendszert kialakítani, hogy Szlovákiában megérje szeparálni, újrahasznosítani a hulladékot, illetve eleve a lehető legkevesebbet termelni. Ezért is nyújtunk segítő kezet az önkormányzatoknak, hogy megfelelő és hatékony hulladékgazdálkodási feltételeket tudjanak teremteni a lakosság számára“ – mondta Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A biohulladék ártalmatlanításának kötelezettsége magából a hulladékgazdálkodási törvényből ered. Minden önkormányzatnak közzé kell tennie a weboldalán egy átfogó és érthető leírást a hulladékkezelés és –osztályozás szabályairól. 2017 elejétől a települések kötelesek biztosítani a háztartásokból és kertekből származó biohulladék szeparált gyűjtését. Ennek gyakoriságát, a kukák elosztását illetve azt, melyikbe milyen hulladék kerüljön, az önkormányzatok határozzák meg az érvényes jogszabályokkal összhangban. Ha nem vezetik be a szeparált hulladékgyűjtést, a hulladéktörvény értelmében 800-tól 80 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

Annak érdekében, hogy hatékonnyá és átláthatóvá váljon a hulladékgazdálkodási rendszer, a környezetvédelmi minisztérium megváltoztatta a hulladéktörvény filozófiáját. A kormány múlt héten fogadta el a jogszabály módosító javaslatát, melynek célja több ezer kisvállalkozó adminisztratív terheinek csökkentése, leginkább pedig a hulladék fokozottabb szelektálása és a hulladéklerakókon tárolt szemétmennyiség csökkentése. „De ebben az esetben fontos az emberek felelősségteljes hozzáállása saját magukhoz és a környezethez egyaránt. Egyetlen törvény sem képes ellensúlyozni az egyének közömbös magatartását“ – zárta a tárcavezető.

A cikk megjelenése az ujszo.com weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

One thought on “Szlovákiában mindenki komposztálni akar

  • 2017/08/29 at 10:22
    Permalink

    A fotó és a talán a fordított “komposzttároló” elnevezés is némileg félrevezető lehet. 20 millió euro = 6,2 Mrd. Ft Ennyi pénz házi komposztkeretekre feltételezem, nem mehet el. 15 eFt-s komposztkerettel számolva ez 413 ezer keret, ennyi háztartás, miközben Szlovákiában összesen lehet 2,1 millió háztartás, a városi lakosság aránya pedig Magyarország hasonlóan közel 60%.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: